Plaza Centers a găsit bani pentru construcţia unui mall în Timişoara

timisoara plaza

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, aflat în proces de restructurare a afacerilor din România, a anunţat că a obţinut acces la o linie de finanţare care acoperă 65% din costurile de dezvoltare ale mallului Timişoara Plaza, a cărui construcţie ar putea începe la finalul acestui an.

Plaza Centers anticipează că autorizaţia de construire pentru Timişoara Plaza va fi aprobată în următoarele săptămâni. Compania deţine un teren de 3,2 hectare în Timişoara şi are în plan dezvoltarea unui mall cu o suprafaţă de circa 40.000 mp. Acesta ar fi primul mall construit de Plaza Centers în România, după încercările eşuate de la Miercurea Ciuc şi Casa Radio din Bucureşti.

„Cu proiectul din Timişoara intrat pe o direcţie bună şi cu vânzarea a o serie de active «non-core» realizată în ultima vreme, suntem încântaţi că facem progrese importante în implementarea strategiei noastre“, a declarat Ran Shtarkman, preşedintele şi CEO-ul Plaza Centers.

În ultimele luni, compania a vândut un teren de 3,1 hectare din Târgu Mureş către grupul german Intercora pentru 3,5 mil. euro, un lot de 4,1 hectare din Hunedoara către Dedeman pentru 1,2 mil. euro şi, recent, a finalizat vânzarea unui lot de 4,6 hectare din Iaşi către Dedeman şi Lidl pentru 7,3 mil. euro. Toate aceste terenuri au fost cumpărate de israelieni înainte de criză pentru a dezvolta o reţea de centre comerciale la nivel naţional şi au fost vândute în pierdere. Compania mai deţine terenuri similare în Slatina, Constanţa şi Miercurea Ciuc (parţial construit), toate scoase la vânzare.

Până anul trecut, Plaza Centers a fost controlată de miliardarul israelian Mordechay Zisser prin grupul Elbit Imaging, care a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluţionare a unei datorii din istoria Israelului, după cum notează presa israeliană. În urma acestei înţelegeri, Mordechay Zisser a fost eliminat din cadrul Elbit Imaging, care deţine în continuare circa 45% din Plaza Centers.
Timişoara se schimbă

În ultimul deceniu, antreprenorul ieşean Iulian Dascălu a dominat piaţa timişoreană cu Iulius Mall, singurul centru comercial modern din oraş. Mallul s-a plasat anul trecut pe locul trei în topul centrelor comerciale cu cele mai mari afaceri, cu un rulaj de 18,9 mil euro şi un profit de 5 mil. euro, fiind depăşit doar de AFI Palace Cotroceni şi de Zona Comercială Băneasa – ambele din Bucureşti.
Situaţia s-ar putea schimba de la finalul acestui an, când este programată deschiderea Shopping City Timişoara, mallul sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI) – aflat acum în construcţie. NEPI investeşte circa 78 mil. euro în centrul comercial construit în locul fostei fabrici Dermatina din Timişoara şi pune pe piaţă, într-o primă fază, 55.000 mp închiriabili, care vor putea fi extinşi până la 80.000 mp. Carrefour va deschide în noul mall din Timişoara primul şi singurul său hipermarket din zona de vest a ţării.

Timişoara, al doilea oraș din țară ca număr de locuitori, are o densitate de spaţii de retail la mia de locuitori de 334 mp, poziţionându-se pe ultimele locuri printre marile oraşe ale ţării. Oraşul dispune de o suprafaţă totală de retail modern de 106.500 mp.

capital.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns