Planurile federaţiilor europene pentru reluarea sezonului

Germania Bayern Munchen antrenament

Campionatele naţionale de fotbal din Europa au făcut planuri mai mult sau mai puţin clare de reluare a sezonului după ce vârful pandemiei de coronavirus a trecut, cu Bundesliga, prima ligă din Top 5, având programate primele meciuri pe 15 mai, relatează Agerpres. Până atunci, campionatul din Insulele Feroe va demara mâine, în timp ce Belarus este singura ţară de pe „Bătrânul continent” în care campionatul nu a fost întrerupt de pandemie. Situaţia actuală în campionatele de fotbal din Europa, începând cu cele mai importante cinci ligi şi continuând în ordine alfabetică:

ANGLIA

Cele 20 de cluburi din Premier League au discutat planurile pentru reluarea antrenamentelor în luna mai, urmate de o posibilă reluare a competiţiei în iunie. Premier League nu poate lua o decizie în acest sens până când nu va exista o ridicare a restricţiilor decise de guvern. Cluburile au fost anunţate că există posibilitatea ca meciurile să se joace pe terenuri neutre, fapt aprobat din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei.

FRANŢA

Restul sezonului a fost anulat de guvern, iar Paris Saint-Germain a fost declarată campioană. Olympique Lyon (locul 7 după 28 de etape), echipă la care joacă portarul român Ciprian Tătăruşanu, a anunţat că va cere despăgubiri după ce a rămas în afara locurilor europene. Cele două echipe retrogradate, Amiens şi Toulouse, au ameninţat şi ele cu acţiuni legale.

GERMANIA

Bundesliga se va relua din data de 15 mai, după anunţul făcut de cancelarul Angela Merkel. Primele două ligi germane se vor relua fără spectatori.

ITALIA

Există încă incertitudine dacă Serie A se poate relua, existând informaţii oferite de ministere, federaţia italiană, liga italiană şi cluburi care se contrazic. Echipele şi-au reluat pregătirile din data de 4 mai, dar protocolul medical propus de federaţie a fost descris de ministrul Vincenzo Spadafora drept ”insuficient”.

SPANIA

La Liga a anunţat că din 4 mai echipele din primele două ligi se pot antrena conform unui protocol stabilit împreună cu autorităţile sportive şi sanitare. Se speră într-o reluare a competiţiei în iunie.

ALBANIA

Federaţia albaneză aşteaptă un răspuns din partea guvernului la propunerea de reluare a ligii fără spectatori şi sub control medical strict din 20 mai.

ANDORRA

Toate meciurile au fost amânate în data de 8 martie. Intenţia este ca sezonul să fie completat în mod normal.

AUSTRIA

Una dintre primele ţări care a permis reluarea antrenamentelor. Liga a anunţat că regulile guvernamentale, conform cărora o echipă va fi carantinată dacă un singur jucător este testat pozitiv, fac ca o reluare a competiţiei să fie puţin probabilă.

AZERBAIDJAN

Prima ligă azeră trebuia să înceapă la câteva săptămâni după încetarea stării de urgenţă, însă guvernul a prelungit-o până la 31 mai, astfel că reluarea campionatului este imposibilă înainte de luna iunie.

BELARUS

Prima ligă din Belarus este singura competiţie europeană de fotbal care nu a fost suspendată din cauza pandemiei de coronavirus.

BELGIA

Belgia a fost prima ţară care a anulat restul sezonului, dar o confirmare formală a fost amânată deja de patru ori. Orice speranţă de reluare a competiţiilor a fost anulată pe 6 mai, când guvernul a prelungit suspendarea evenimentelor sportive până la 31 iulie.

BOSNIA-HERŢEGOVINA

Federaţia bosniacă se reuneşte pe 7 mai pentru a decide dacă şi când se va relua prima ligă, formată din 12 echipe, suspendată la începutul lunii martie.

BULGARIA

Ultima parte a campionatului bulgar va începe pe 5 sau 12 iunie, a anunţat ministrul Sporturilor, Krasen Kralev.

CROAŢIA

Sezonul competiţional croat se va relua pe 30 mai cu meciuri de cupă, campionatul urmând să reînceapă pe 6 iunie, cu acordul guvernului în aşteptare, a anunţat federaţia (HNS).

CEHIA

Liga cehă urmează să înceapă pe 25 mai.

DANEMARCA

Federaţia daneză aşteaptă permisiunea autorităţilor pentru reluarea competiţiei.

ELVEŢIA

Guvernul a dat permisiunea începerii antrenamentelor din 11 mai şi a meciurilor din 8 iunie. Liga elveţiană a precizat că rămân de rezolvat numeroase probleme financiare şi sanitare.

ESTONIA

Prima ligă a fost oprită în data de 13 martie. Federaţia a anunţat că jucătorii se pot antrena din 2 mai conform unui protocol stabilit cu guvernul.

INSULELE FEROE

Modesta ligă feroeză, care a evitat în mare măsură pandemia de coronavirus, este pe picior de reluare în data de 9 mai.

FINLANDA

Echipele au primit permisiunea de a se antrena, deşi federaţia finlandeză a fost criticată pentru unele dintre măsurile protocolului său de siguranţă, descrise drept ”neclare” de un conducător de club.

GIBRALTAR

Federaţia din Gibraltar a anulat sezonul, iar primele trei clasate în momentul suspendării competiţiei, Europa FC, St Joseph’s FC şi Lincoln Red Imps FC, se vor califica în cupele europene. Federaţia se va reuni săptămâna viitoare pentru a stabili clasamentul final al ligii.

GRECIA

Jucătorii unora dintre cele 14 cluburi din prima ligă elenă au început antrenamentele în aer liber, în grupuri mici, la data de 5 mai, conform unor reguli stricte de distanţare socială. Cluburile sunt optimiste că sezonul va putea fi reluat, cu acceptul guvernului, din 14 iunie.

IRLANDA

Federaţia irlandeză aşteaptă în prezent undă verde de la serviciul naţional de sănătate şi speră într-o reluare a campionatului în luna iunie.

IRLANDA DE NORD

Fotbalul a fost suspendat cel puţin până pe 31 mai, fără o indicaţie când sau dacă va fi reluat.

ISLANDA

Prima ligă era programată să înceapă pe 22 aprilie şi să se încheie pe 26 septembrie, dar a fost amânată. Acum liga se pregăteşte de un debut de sezon pentru 14 iunie, dacă totul va fi în regulă.

ISRAEL

Echipele profesioniste s-au pregătit în grupuri de până la 10 jucători, fără contact, din 22 aprilie. Campionatul este programat să se reia pe 30 mai.

KAZAHSTAN

Cluburile au avut permisiunea antrenamentelor în aer liber din 4 mai, iar conducerea primei ligi a anunţat că meciurile se pot relua în iunie dacă situaţia va fi favorabilă. Formatul campionatului va fi unul cu mai puţine meciuri pentru ca sezonul să poată di dus la capăt.

KOSOVO

Prima divizie, de 12 echipe, a fost suspendată la mijlocul lunii martie şi nu a fost fixată până acum o dată pentru reluarea competiţiei.

LETONIA

Toate competiţiile fotbalistice au fost suspendate după declararea stării de urgenţă, pe 13 martie. Autorităţile guvernamentale au precizat că atâta timp cât restricţiile stării de urgenţă sunt în vigoare, competiţiile nu vor putea fi reluate.

LUXEMBURG

Sezonul a fost abandonat. Nu există campioană sau echipe retrogradate. Primele patru clasate la momentul suspendării campionatului se vor califica în cupele europene. Noul sezon va fi unul de tranziţie, cu 16 echipe în prima ligă în loc de 14.

MACEDONIA DE NORD

Federaţia nord-macedoneană nu a stabilit încă o dată pentru o posibilă reluare a competiţiilor, având nevoie de aprobarea Ministerului Sănătăţii.

MALTA

Federaţia malteză de fotbal a suspendat competiţiile interne pe 12 martie. Preşedintele Bjorn Vassall va discuta cu cluburile la finalul săptămânii, Birkirkara, Gzira United şi Valletta FC propunând o reluare a campionatului pe 1 iulie.

MUNTENEGRU

Revenirea echipelor la antrenamente a fost prevăzută pentru 18 mai, în timp ce reluarea campionatului va avea loc pe 1 iunie, fără spectatori în tribune, însă acest lucru depinde şi de situaţia pandemică.

NORVEGIA

Guvernul va anunţa pe 7 mai dacă fotbalul va fi reluat şi în ce condiţii.

OLANDA

Federaţia olandeză a anunţat încheierea sezonului pe 24 aprilie, după ce guvernul a interzis evenimentele publice până în septembrie. Nu a fost declarată o campioană, dar s-a decis ca primele cinci clasate la momentul suspendării campionatului să participe în sezonul viitor al cupelor europene.

POLONIA

Liga poloneză a anunţat că în data de 29 mai va fi reluat campionatul.

PORTUGALIA

Primeira Liga a stabilit o reluare a competiţiei pentru data de 30 mai, iar echipele au demarat luni pregătirile.

ROMÂNIA

Restricţiile vor fi relaxate începând cu data de 15 mai, când va înceta starea de urgenţă, iar liga profesionistă speră să reia actuala ediţie a campionatului Ligii I în weekend-ul 13-14 iunie.

RUSIA

Prima ligă rusă a stabilit un plan de reluare a campionatului pe 21 sau 28 iunie, propunând două soluţii cluburilor pentru cele opt etape rămase. Liga a discutat şi cu autorităţile din sănătate pentru a stabili un protocol al reluării antrenamentelor.

SAN MARINO

Centrele de antrenament ale cluburilor pot din redeschise din 31 mai, cu şanse mici de reluare a campionatului.

SCOŢIA

Cele 42 de cluburi profesioniste au votat luna trecută o propunere de încheiere a sezonului în eşaloanele inferioare, dar şi a eşalonului de elită, Premiership, dacă va fi clar că stagiunea nu poate fi completată. Diviziile a doua, a treia şi a patra s-au încheiat după această rezoluţie, care a trecut cu majoritate de voturi.

SERBIA

Primele două divizii se vor relua pe 30 mai, cu porţile închise şi într-un format comprimat. Conform deciziei, cele două ligi, fiecare cu 16 echope, vor mai disputa patru etape pentru a încheia sezonul regulat, fazele play-off şi play-out fiind anulate.

SLOVACIA

Liga slovacă speră la completarea sezonului. Echipele şi-au reluat antrenamentele, dar competiţia nu va începe înainte de 6 iunie cel mai devreme. Liga a făcut planuri pentru un sezon scurtat în cazul în care acesta nu se poate disputa în întregime.

SLOVENIA

Campionatul a fost întrerupt pe 10 martie şi ar urma să se reia pe 30 mai. Antrenamentele colective ale echipelor sunt programate să înceapă din 10 mai.

SUEDIA

Suedia nu a avut restricţii din cauza pandemiei de coronavirus, iar multe echipe au reveni la antrenamente, campionatul putând începe pe 14 iunie.

TURCIA

Campionatul va fi reluat pe 12 iunie şi ar trebui să se încheie pe 26 iulie, a anunţat preşedintele federaţiei, Nihat Ozdemir. Turcia ar trebui să găzduiască finala Ligii Campionilor în august (la Istanbul).

ŢARA GALILOR

Federaţia galeză a prelungit suspendarea fotbalului intern până cel puţin pe 15 mai, dar a anunţat că doreşte să ducă la capăt sezonul.

UCRAINA

Ultima reuniune de Federaţiei Ucrainene a avut loc pe 29 aprilie, dar nu s-a luat o decizie în privinţa campionatului. Prima ligă doreşte să îşi completeze sezonul, la fel şi cupa, dar nu poate face planuri până când guvernul nu va anunţa relaxarea măsurilor de siguranţă.

UNGARIA

Federaţia a anunţat că sezonul va reîncepe pe 23 mai, cu două meciuri de cupă şi unul de campionat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns