Planul individualizat de învățare, obligatoriu pentru toți elevii

Luni începe școala. Următoarea vacanță e în februarie

Planul individualizat de învățare, obligatoriu pentru toți elevii.

Ordinul nr. 4183 din 4 iulie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aduce o serie de noutăți în procesul didactic.

Una dintre prevederi face referire la planul individualizat de învățare (PSI), care va trebui să fie întocmit în mod obligatoriu pentru fiecare elev. Până în prezent, PSI era un instrument folosit cu precădere pentru copiii cu CES, în ciclul primar ori în situații punctuale, pentru elevii în cazul cărora a fost identificată necesitatea parcurgerii unui program de activități remediale. În acest an școlar, el va trebui să fie realizat pentru toți elevii, din toate ciclurile de învățământ, la toate disciplinele.

CITEȘTE ȘI: Întreruperi, joi 15.09, de apă caldă în zona ultracentrală a Timișoarei. Defecțiune la Colterm

Astfel, potrivit art. 106, alin. 5 din ROFUIP, ”Elevii vor beneficia pe parcursul unui an şcolar de cel puţin un plan individualizat de învăţare, elaborat în urma evaluărilor susţinute şi după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic, care va fi folosit pentru consolidarea cunoştinţelor, pentru întreprinderea unor acţiuni de învăţare remedială şi pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare”.

Noua prevedere nu este însoțită însă de alte informații suplimentare și nici de un model orientativ sau de criterii standard pentru realizarea unui plan individualizat de învățare unitar, la nivel național.

Răspunzând solicitării ziarului ”Renașterea bănățeană” pentru clarificarea modalității în care va trebui realizat acest PSI în privința elevilor tipici, reprezentanții Ministerului Educației au specificat că nu există un model anume. Potrivit ministerului de resort, pentru elevii tipici PSI va putea fi realizat fie de fiecare profesor în parte, fie la nivelul unei unități de învățământ, fie la nivel local, de către inspectoratele școlare. În privința PSI pentru elevii cu CES, acesta va fi întocmit ca și până acum, de profesorii de la clasă împreună cu profesorul de sprijin.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *