Liceenii din mediul rural fac cu greu față cheltuielilor pentru a putea merge la școală

Liceenii din mediul rural fac cu greu față cheltuielilor pentru a putea merge la școală

Liceenii din mediul rural fac cu greu față cheltuielilor pentru a putea merge la școală.

Doi din zece părinți din mediul rural nu-și susțin copiii la liceu, arată datele unei analize realizate de World Vision România. Una dintre cauze este direct legată de veniturile scăzute ale familiilor: 18% dintre adolescenții din comunitățile dezavantajate de la sate n-au bani pentru biletul de autobuz către școală, 14% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar 35% spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală.

Unu din patru tineri din România se află în risc de sărăcie, țara noastră având cel mai mare procent din Uniunea Europeană: 24%, de peste trei ori mai mare față de media UE (7%), potrivit Eurostat. Din cauza neajunsurilor, peste o treime din tinerii de la sate trebuie să-și neglijeze studiile: 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna ca să lucreze în gospodărie. În același timp, rata cea mai mare de abandon școlar în mediile dezavantajate are loc după clasa a VIII-a, potrivit concluziilor World Vision România, când costurile pentru școlarizare cresc exponențial pentru că apar cheltuieli în plus: cele de navetă sau de cămin și cantină. Doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au ajuns să promoveze Bacalaureatul în sesiunea din această vară.

CITEȘTE ȘI: Planul individualizat de învățare, obligatoriu pentru toți elevii

”Majoritatea adolescenților pe care îi sprijinim cu burse de studiu, prin programul <<Vreau în clasa a 9-a>>, ne spun că bursa oferită de noi o folosesc pentru acoperirea cheltuielilor de cămin, cantină sau de navetă. Promovabilitatea de aproape 90% la examen a alevilor susținuți de noi ne arată că o astfel de bursă lunară, care poate fi folosită de liceenii de la sate pentru nevoile lor specifice, reprezintă o investiție în formarea viitorilor adulți“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Efectele abandonului liceului de către tinerii de la sate se reflectă și în mediul universitar: doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate, arată analiza realizată de fundație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *