Pişchia miza pe 16 proiecte finanţate prin PNDL, dar s-a ales cu doar unul

pischia 3

Teoretic, prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală, etapa a doua – pe scurt, PNDL II – se finanţează cu prioritate sistemele de alimentare cu apă și stațiile de tratare a apei, reţelele de canalizare și capacităţile de epurare.

În realitate, criteriile după care Ministerul Dezvoltării împarte banii sunt numai de guvernanţi ştiute. De acest lucru s-au convins edilii comunei Pişchia, care la începutul anului aveau pregătite nu mai puţin de 16 proiecte pentru care au solicitat finanţări prin PNDL II.

 

Canalizarea, lăsată baltă

Printre investiţiile preconizate se număra şi introducerea canalizării în localităţile aparţinătoare Murani, Bencecu de Sus şi Bencecu de Jos.

ioan sas„Canalizarea în satele aparţinătoare o considerăm prioritară, mai ales că până în 2020 trebuie să o realizăm, pentru că este o obligaţie asumată de România faţă de Uniunea Europeană. Numai că, dintre cele 16 proiecte pentru care am solicitat în acest an finanţare prin PNDL II, ni s-a aprobat unul singur, pentru un dispensar modern.

Este un obiectiv necesar, desigur, însă ne-am fi bucurat mai mult dacă am fi obţinut banii pentru canalizare. Din fondurile de la bugetul local, o comună cum este Pişchia, fără încasări prea mari, nu are cum să suporte o asemenea investiţie.

Prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), de asemenea, nu avem posibilitatea să obţinem finanţarea, pentru că cele trei localităţi vizate au sub 2.000 de locuitori. Am specificat acest lucru printr-o adresă pe care am înaintat-o conducerii Ministerului Dezvoltării, însă nu am fost luaţi în seamă.

În schimb, comune care au încasări mult mai mari decât ale noastre au primit bani pentru canalizare. Nu este normal să nu existe nişte criterii clare după care se împart banii”, afirmă Ioan Sas, primarul comunei Pişchia.

Edililor nu le rămâne decât să mai încerce şi în 2018 să tragă lozul câştigător în ceea ce priveşte finanţarea canalizării din cele trei localităţi, însă, deocamdată, au rămas cu gustul amar al nereuşitei, fără să primească din partea guvernanţilor vreo explicaţie.

Nu este singura comună timişeană ai cărei edili se plâng de faptul că împărţirea fondurilor guvernamentale se realizează după bunul plac al puterii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *