Pierdere uriaşă pentru lumea ştiinţifică din Timişoara. A murit cercetătorul Laszlo Toro

laszlo toro 1

Fizicianul Laszlo Toro, şeful Laboratorului de Igiena Radiaţiilor Ionizante de la Direcţia de Sănătate Publică din Timişoara, a murit la vârsta de 66 de ani.  Cercetătorul Laszlo Toro, doctor în fizică nucleară, era considerat unul din cei mai importanţi specialişti în domeniul radiaţiilor din ţară.

“Inima lui nu a mai vrut să bată, să lupte cu vârsta. Din păcate, atât i-a fost scris. Aşa pleacă oamenii buni. Brusc şi senin. A fost un mecena din umbră, a sprijinit numeroase comunităţi şi proiecte, dar niciodată nu a dorit să îşi facă publicitate”, a spus fratele cercetătorului, politicianul Toro Tibor.

Laszlo Toro a fost până în ultima clipă director ştiinţific la Mate Fin, companie acreditată pe lângă Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă.

“În plină activitate creatoare ne-a părăsit fulgerator Laszlo Toro, Doctor în Fizică, un om de ştiinţă cu recunoaştere naţională şi internaţională în domeniul protecţiei radiologice, un excelent coleg şi bun prieten, un familist respectat, membru fondator în 1990 al Societăţii Române de Radioprotecţie (SRRp), societate asociată la Asociaţia Internaţională de Protecţie Radiologică (IRPA) şi membru activ al Consiliului de conducere al SRRp în toţi aceşti ani. O bogată şi îndelungată activitate ca Cercetator ştiinţific principal şi şef laborator igiena radiaţiilor la Institutul de Sănătate Publică din Timişoara, expert în protecţia radiologică şi colaborator al MATE FIN din Bucureşti, până în ultima clipă.Sincere condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a transmis consiliul de conducere al Societăţii Române de Radioprotecţie, pe pagina de internet.

Laszlo Toro a fost Licenţiat în Fizică, specialitatea Fizica corpului solid, Universitatea din Timişoara, promoţia 1978, cercetător ştiinţific (din 1985), cercetător ştiinţific principal gr.III (din 1990), doctor în fizică din 2000. A fost membru al  Societăţii Române de Protecţie Radiologică (membru al Comitetului de Conducere), membru al Societăţii Române de Fizică şi membru regular al Uniunii Internaţionale de Radioecologie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *