Piața Libertății va avea un nou stejar regal, în locul celui uscat. Dominic Fritz: „Ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală”

Piața Libertății va avea un nou stejar regal, în locul celui uscat. Dominic Fritz: "Ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală"

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în Piața Libertății din Timișoara, acum aproape un veac, va fi îndepărtat vineri. Arborele s-a uscat complet după ce în 2012 rădăcinile i-au fost distruse în timpul lucrărilor de reabilitare a pieței, iar ”tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranță atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere”, precizează Primăria Timișoara.

Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat, însă, Facultății de Arte și Design din Timișoara și ar urma să fie transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public din oraș.

Totuși, Piața Libertății va avea un nou stejar regal, deoarece în data de 19 mai Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va sădi unul exact în locul celui plantat de străbunicul său, Regele Ferdinand I.

”Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate de câțiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În cursul acestui an, societatea Horticultura va realiza mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria și aflat încă în viață.

CITEŞTE ŞI: Guvernul alocă bani: zeci de milioane de lei merg către orașele cu sisteme de termoficare. Timișoara e pe listă

Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă conform expertizei nu există certitudinea că arborele – aflat tot în vecinătatea Garnizoanei Timișoarei – va putea fi salvat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *