Petiţie online: „Pentru o cultură a memoriei democratice în spațiul public din Timișoara”

Petiţie online: "Pentru o cultură a memoriei democratice în spațiul public din Timișoara"

Petiţie online: „Pentru o cultură a memoriei democratice în spațiul public din Timișoara”

Într-o petiţie online, publicată pe site-ul petitieonline.com, autorităţilor locale li se solicită „să renunțe la omagierea în spațiul public din Timișoara a unor persoane care prin activitatea lor antidemocratică și contrară principiilor toleranței au contribuit la răspândirea unor concepții și practici politice în contradicție cu imaginea unui oraș multicultural și multietnic, promotor al valorilor democratice, așa cum se recomandă Timișoara”.

Locuitorii oraşului sunt chemaţi să semneze petiţia, pe care o redăm integral:

„Către Primăria Timișoara,

Prin prezentul apel solicităm Primăriei Timișoara să renunțe la omagierea în spațiul public din Timișoara a unor persoane care prin activitatea lor antidemocratică și contrară principiilor toleranței au contribuit la răspândirea unor concepții și practici politice în contradicție cu imaginea unui oraș multicultural și multietnic, promotor al valorilor democratice, așa cum se recomandă Timișoara.

Strategia culturală a orașului Timișoara 2014-2024 are în vedere principii precum: recunoaşterea importanţei legăturilor dintre cultură şi societate, respectul democratic faţă de cetăţean, libertatea de expresie. Cu toate acestea, în contradicție cu spiritul valorilor democratice, Municipiul Timișoara menține și astăzi inscripţii şi denumirea unor străzi care poartă numele unor persoane care au făcut parte din Mişcarea Legionară, rasistă și xenofobă, au promovat cultul Gărzii de Fier și au instigat la acțiuni antisemite, persoane responsabile pentru săvârșirea unor infracţiuni de genocid, de crime contra umanităţii şi de crime de război.

Prin urmare, solicităm prin prezentul apel:

1. Îndepărtarea inscripţiei cu versurile poetului legionar Radu Gyr, condamnat pentru crime de război, inscripție aflată pe o placă a Monumentului Rezistenței Anticomuniste de la Pădurea Verde. Aceasta contravine prevederilor OUG 31/2002.

Radu Gyr a scris multe dintre imnurile propagandistice ale Mișcării Legionare, instigând astfel prin textele sale la ură antisemită, a participat la măsurile de excludere a evreilor din viața profesională adoptate de către statul național-legionar în care el a deținut o funcție publică.

2. Schimbarea următoarelor denumiri stradale care reprezintă relicve ale trecutului extremist ce subminează valorile democratice la care statul român și Primăria Timișoara au aderat și care constituie priorități pentru Strategia culturală a orașului Timișoara 2014-2024.

Strada Octavian Goga – poet naționalist și liderul unui partid antisemit. Între 1937 și 1938 a fost prim-ministrul unui guvern pro-fascist.

Strada Nicolae Paulescu – teoretician rasist şi antisemit.

Strada Petre Ţuţea – membru și ideolog al Mișcării Legionare; director în Ministerul Economiei Naționale și secretar general la Ministerul Economiei Naționale în timpul guvernării legionare.

Strada Spiru Blănaru – membru al Mișcării Legionare și „șef de cuib” în cadrul acesteia.

Strada Nicolae Ilieşiu – propagandist pro-nazist şi proslăvitor al mareșalului Ion Antonescu.

Apelăm la autoritățile municipiului Timișoara să dea curs solicitării noastre de a schimba denumirile străzilor amintite și de a îndepărta inscripția cu versurile lui Radu Gyr.

25.05.2023”, se arată în petiţia asumată de domnii Valentin Cernat, Ovidiu Pop şi Arnold Schlachter.

CITEŞTE ŞI: Oferta Guvernului pentru profesorii greviști, o palmă dată demnității dascălilor: ”Nu suntem asistați social!”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *