Petardele pot mutila pe viață copiii și adulții, iar animalele sunt terorizate. S-au vândut însă ca pâinea caldă

Polițiștii au confiscat 140 de kilograme de petarde în urma unor percheziții

Adulţi şi copii mutilaţi pe viaţă, animale care ajung să se îmbolnăvească şi chiar să moară sunt efectele dezastruoase ale folosirii petardelor şi artificiilor. Medicii atrag atenţia că sub nicio formă cei mici nu trebuie lăsaţi să manevreze singuri aceste dispozitive. Fără să ţină cont însă de toate aceste urmări grave, au fost pline străzile de comercianţi care vând ilegal produsele pirotehnice. În Timiș, cea mai recentă captură a poliției a fost de aproape 40 de mii de obiecte pirotehnice periculoase, de contrabandă. Trei bătbați au fost conduși la audieri, iar marfa confiscată.

CITEȘTE ȘI: Peste 10.000 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19 în România

Internetul a fost împânzit cu anunţuri de vânzare de artificii din grupa interzisă pentru persoanele fizice. Vânzătorii îşi iau măsuri de precauţie şi, pentru a nu fi prinşi de Poliţie, conversaţia începe întotdeauna în scris, pe WhatsApp, iar negocierea se poartă apoi prin apel pe internet.

n numai o lună, Poliţia Română a confiscat 9 tone de artificii interzise şi a deschis 35 de dosare penale. De regulă, spun poliţiştii, astfel de produse sunt importate legal de către o societate autorizată, dar apoi sunt vândute la negru.

Ciprian Romanescu, Poliția Română: „Riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.”

Dar riscurile sunt foarte mari şi pentru cumpărători. În fiecare an, zeci de adulţi şi copii sunt grav răniţi de petarde şi artificii.

Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu: „S-au prezentat în clinica noastră în urgenţă cu nişte traumatisme foarte grave. Le-au explodat, pur şi simplu, petardele în mână şi produc leziuni ireversibile. Practic, amputaţii de degete. Au mai venit cu probleme la auz. Uneori rămân cu sechele pe viaţă la nivelul auzului sau la nivelul ochilor.”

Şi pentru animalele este cea mai grea noapte din an.

Jack, de exemplu, un Golden Retriever de 9 ani şi jumătate îşi petrece în ultimii ani Revelionul în baie, speriat de zgomotul puternic provocat de artificii. Stăpânii îl ţin în braţe şi îi pun muzică şi doar aşa se mai relaxează.

Alexandru Buzdea, medic veterinar: „Pacienţi în urmă cu 2 zile, am avut doi. Unul a sărit gardul pentru că în zonă a fost un foc de artificii, şi-a tăiat piciorul. Ne-au venit cu plăgi, ne-au lovit muşcaţi de alte animale, s-au bătut între ei pe fond de stres sau, cel mai rău sunt animale care fac crize epileptiforme.”

Veterinarii susţin că, pentru relaxarea animalelor, se pot folosi produse pe bază de plante sau, în cazuri grave, se pot administra sedative, însă sub strictă supraveghere medicală.

sursa: stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Petardele pot mutila pe viață copiii și adulții, iar animalele sunt terorizate. S-au vândut însă ca pâinea caldă

  1. Din Martie 2020 avem permanenent restrictii , e adevarat diferite .Ma intreb Oare e normal??? Oare legile trebuie sa fie doar restrictive …..??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *