Peşti morţi pe Bega! Ce spun specialiştii

pesti morti

Recent, un biciclist a descoperit în zona podului Utvin, pe râul Bega, nămol şi peşti morţi. Acesta a anunţat imediat Garda de Mediu, Poliţia şi Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB).

Luni, specialiştii de la ABAB au desluşit misterul peştilor şi a nămolului. Potrivit lui Titu Bojin, directorul administraţiei, situaţia a fost cunoscută încă de duminică, de la primele ore ale diminineţii, când s-a întins un pod plutitor, gen stavilă peste Bega, pentru a colecta spuma produsă ca urmare a fermentaţiei nămolului.

„Fenomenul a fost cauzat de căderile abundente de precipitaţii, temperaturile ridicate şi de existenţa nămolului. De asemenea, la staţia de epurare care aparţine de Aquatim au intrat în funcţiune pompele, pentru a face faţă debitului mare de apă, provenit din cauza ploilor. Nu este vorba despre moartea tuturor peştilor din aceea secţiune, ci doar a celor mai sensibili. Imediat după ce am montat stavila plutitoare, lucrurile au revenit la normal. Luni, nu se mai găseau peşti morţi şi nici spumă”, a mai precizat Bojin.

Ionel Vlaicu, director adjunct la ABAB, ne-a spus că asemenea fenomene au loc periodic şi că în anul 2014 a mai avut loc unul asemănător.

La rândul lor, specialiştii de la Aquatim, respectiv cei de la staţia de epurare a Timişoarei ne-a precizat: „La ploile intense, diluția apei uzate din canalizare este foarte mare și nu prezintă riscuri din punct de vedere al unei eventuale poluări. Din acest motiv, legislația în vigoare permite şi prevede, prin proiectarea stațiilor de epurare, pomparea acestor volume mari de apă în emisar, fapt cunoscut și acceptat de Garda de Mediu și Administrația Bazinală de Apă Banat. Nu se evacuează, în aceste situații, deșeuri sau materii plutitoare în emisar. Apa deversată în Bega, la stația de epurare „Stan Vidrighin” din Timișoara, respectă condițiile de calitate impuse de legislația specifică (NTPA 001/2002).
Menționăm că în canalul de evacuare al efluentului (apa rezultată după epurare) din stație, canal care dirijează această apa în Bega, trăiesc pești (vizibili, deseori, cu ochiul liber). Este, credem noi, un foarte bun indicator al faptului că apa este curată!”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Peşti morţi pe Bega! Ce spun specialiştii

  1. Lucrezi in timpul liber! Incepe acum! Nu ai nimic de pierdut! Totul depinde de alegerea ta! Nu vei mai gasi nimic asemanator. Aici poti sa castigi repede si bine! Pentru detalii intra acum pe site-ul: bit. ly/29h7fzr

  2. Adica pestii au murit cu sutele… e un fenomen natural. Coincidenta, tocmai atunci se deversa de la statia de epurare…. si totul legal. Standarde inalte…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *