Peste jumătate dintre timişeni ar prefera să se încălzească la ”soare”

Utilizarea energiei solare drept sursă principală de încălzire a locuinţei se situează în preferinţele a 62 la sută dintre timişeni (la nivel naţional procentul este de 49 la sută), care consideră că astfel ar contribui la protejarea mediului înconjurător, relevă un studiu realizat în opt ţări europene.

Eventuala trecere la un astfel de sistem de încălzire, indicat drept ideal, ar presupune însă o transformare radicală într-o ţară precum România unde, potrivit studiului menţionat, majoritatea locuinţelor sunt încălzite de centrale pe gaze naturale sau sunt dependente de sistemele de termoficare locale.

Doar unu la sută dintre respondenţi au indicat că, în prezent, folosesc energia solară pentru încălzirea casei şi tot atâția au menţionat că au dezvoltat sisteme bazate de energia geotermală.

Energia solară este indicată drept variantă ideală pentru încălzirea caselor şi de către respondenţii din alte ţări. Italienii şi ungurii sunt cei mai favorabili acestei resurse, iar cel mai puţin interesaţi sunt britanicii.

În multe ţări europene, lemnul continuă să fie utilizat în mare măsură drept combustibil. Aproape o treime (31 la sută) dintre cetăţenii maghiari folosesc lemnul pentru încălzirea caselor, aceştia fiind urmaţi de cehi (20 la sută) şi români (19 la sută).

De asemenea, zece la sută dintre românii intervievați au declarat că folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor sau caloriferelor pentru încălzire, ponderea utilizatorilor din România a acestui tip de încălzire fiind sub cea a celor din Marea Britanie (18 la sută), dar mult peste cea a celor din Italia, unde doar unu la sută au declarat că folosesc surse de încălzire alimentate cu energie electrică.

Cărbunele şi combustibilii petrolieri au un rol mai degrabă neglijabil pe piaţa de încălzire a locuinţelor din Europa Centrală şi de Est, ceea ce vine să contrazică percepţia comună conform căreia respectivele resurse ar fi utilizate pe scară largă în această zonă.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 8.000 de persoane din Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria în cursul lunii decembrie a anului trecut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns