Peste 21.000 de asistenţi medicali români au plecat să lucreze în străinătate, în ultimul deceniu

Peste 21.000 de asistenţi medicali români au plecat să lucreze în străinătate, în ultimul deceniu

Mai bine de 21.000 de asistenţi medicali români lucrează în sistemele sanitare din străinătate, dintre care cei mai mulţi au ales Marea Britanie, Italia sau Germania pentru a-şi practica meseria, arată datele transmise de organizaţia OECD, la solicitarea Ziarului Financiar.

Specialiştii OECD menţionează că au luat în calcul datele de emigrare pentru asistenţii români, însă acoperirea din fiecare ţară este limitată la statele care şi trimit date, aşadar este posibil să fie mai multe state ca destinaţie pentru asistenţii pregătiţi în România.

Lipsa de asistenţi medicali este deja o problemă mai mare pentru unităţile medi­cale, private sau de stat, decât lipsa medicilor. Iar salariile crescute de la stat odată cu 2018 au pus o presiune şi mai mare pe sistemul privat, care se luptă cu statul pentru personalul mediu.

Cele mai importante ţări în care au ajuns asistenţii români după numărul de persoane sunt Marea Britanie, cu peste 8.300 de asistenţi români, urmată de Italia, cu peste 5.600 de oameni şi Germania, cu peste 4.500 de asistenţi pregătiţi în sistemul medical din România.

Numărul asistenţilor medicali în siste­mul public a ajuns la peste 87.000 în 2020, în creştere constantă în ultimii ani, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Ală­turi de aceştia, în sistemul medical privat mai lucrează peste 50.000 de asistenţi medicali. Plecările din ţară din ultimul deceniu repre­zintă astfel 15% din numărul total de asistenţi medicali din prezent din România.

CITEȘTE ȘI: Reguli sau recomandări de călătorie în mai multe țări din Europa. Franța solicită certificat de vaccinare/vindecare sau test Covid negativ

Nevoia de a instrui asistenţi medicali a determinat reţeaua Regina Maria, al doilea jucător privat din piaţa de sănătate, să înfiinţeze în 2019 compania RM Education Services, prin care vrea să îi instruiască pe asistenţii medicali, în contextul lipsei de personal din spitale, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Peste 21.000 de asistenţi medicali români au plecat să lucreze în străinătate, în ultimul deceniu

  1. Iar medicii se fac politicieni… Nu dau nume, că mi se refuză comentariul. În scurt timp, frizeritele ne vor scoate dinții cu cleștele patent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *