Peste 2.000 de timișeni au ajuns la medic într-o singură săptămână. Dintre aceștia, mai mult de o sută au fost spitalizați

viroze

Sute de timișeni ajung, în această perioadă, zilnic la medic cu dureri de cap și gât, nas înfundat, secreții nazale și ochi înroșiți. În prima săptămână de raportare a îmbolnăvirilor în sezonul gripal 2018-2019, unul din 300 de timișeni a fost deja înregistrat cu viroză, unele cazuri complicându-se cu pneumonie.

CITEŞTE ŞI: Un tânăr moare în timp ce face live pe Facebook la 200 km/h. O fetiţă de 9 ani moare și ea nevinovată în tragedia din Timiș (Video)

Până acum, peste o sută de persoane au fost deja spitalizate, iar medicii trag un semnal de alarmă privind importanța prevenției. ”Este o cifră semnificativă. Lumea este foarte slăbită, iar în circulație sunt mai multe virusuri. Este posibil ca oamenii să facă răceli repetate”, atenționează medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Peste 2.000 de bolnavi, într-o săptămână

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în prima săptămână a lunii octombrie, peste 2.000 de oameni s-au prezentat la medic cu afecțiuni de sezon.

”Între 1 și 7 octombrie, medicii au raportat 1.942 de cazuri de viroze, dintre care în 48 s-a impus spitalizarea. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost înregistrate 256 de pneumonii, cu 59 de internări în spital”, a precizat Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș. Potrivit medicilor, pneumoniile sunt cele mai comune complicații ale infecțiilor virale.

”O atenție deosebită trebuie acordată bolnavilor cronici. O răceală banală poate fi foarte periculoasă pentru un pacient cu diabet, de exemplu”, susține Virgil Musta. Specialiștii susțin că în această perioadă este necesară luarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor.

Prevenirea este prioritară

În cazul virozelor respiratorii, perioada de incubație (de la momentul contaminării și până la apariția simptomelor) este de 24-72 de ore. Simptomatologia apare ca urmare a răspunsului imun al organismului împotriva infecției. Boala trece, în general, în câteva zile, susțin medicii.

CITEŞTE ŞI: Un supermarket din Timișoara face… furori printre clienți

Durata răcelii se poate prelungi în 25 la sută din cazuri, în situații de imunitate scăzută sau ca urmare a apariției complicațiilor (sinuzite, otite, bronșite, pneumonii, exacerbări de astm bronșic). ”În această perioadă, trebuie evitată, pe cât posibil, intrarea în colectivități.

Este indicat ca persoanele răcite să poarte mască, pentru a preîntâmpina transmiterea virusului celor din apropiere. De asemenea, este esențial să se acorde o atenție sporită igienei tegumentelor. Totodată, este indicată adoptarea unei alimentații echilibrate, ceea ce înseamnă să introducem în dietă toate principiile alimentare.

Recomand luarea de suplimente cu vitamina C pentru întărirea imunității”, a precizat Virgil Musta.

Pericol de îmbolnăviri și în unitățile de învățământ

Copiii sunt, alături de vârstnici și de pacienții cronici, una dintre categoriile cele mai expuse îmbolnăvirilor. Debutul anului școlar și intrarea preșcolarilor și școlarilor în colectivități amplifică riscul de a contracta diverse afecțiuni.

Primele controale efectuate de specialiștii din rețeaua de cabinete medicale școlare a evidențiat faptul că sute de copii bolnavi intră în colectivități.

”Din 52.691 de școlari și preșcolari examinați, 244 au prezentat angine (roșu în gât). De asemenea, au fost depistate 136 de cazuri de pediculoză, dintre care 12 în mediul rural și 124 în urban.

În aceste cazuri, în urma tratamentului se va efectua un recontrol”, a declarat Dana Șpac, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *