Peste 100 de posturi vacante de educatori în Timișoara și în județ

Peste 100 de posturi vacante de educatori în Timișoara și în județ

Peste 100 de posturi vacante de educatori în Timișoara și în județ

Pentru angajații din învățământ, anul școlar a început deja, pe 1 septembrie. În grădinițe și în școli e forfotă mare: se formează noile clase, se preiau posturile, se întrunesc comisiile de specialitate, se depun documente, se fac noi angajări ș.a.m.d.

Una dintre problemele cu care unitățile de învățământ se confruntă de ani buni o reprezintă resursa umană: de la an la an, numărul profesorilor scade.

La nivelul județului Timiș, anul școlar debutează cu un deficit major de cadre didactice, în special în învățământul preșcolar. După ședințele de repartizare pentru ocuparea posturilor vacante din învățământ, în județ au rămas foarte multe posturi libere la anumite discipline, dar mai ales de educatori.

CITEȘTE ȘI: Soarele răsare în cartier, când Lațcău apare pe șantier

Conform datelor centralizate la nivelul inspectoratului școlar județean, în Timiș, la 1 septembrie, erau vacante în jur de 140 de posturi de educatori în grădinițele de stat și în cele private acreditate, precum și 87 de posturi de învățători, atât din mediul urban, cât și în mediul rural.

Nici în creșe situația nu este mai bună, aproximativ 60 de posturi de educator-puericultor rămânând neocupate.

De asemenea, au rămas vacante posturi fracționate, dar și catedre complete la unele materii care se studiază în gimnaziu și în liceu. Dintre acestea, cele mai multe sunt la fizică (78), informatică (65), muzică (57), chimie (45), educație fizică (44).

Până pe 11 septembrie, situația trebuie remediată, spune inspectorul școlar general al județului Timiș. Aura Danielescu a precizat că una dintre cauzele acestui deficit de personal este numărul insuficient de absolvenți cu studii superioare care se îndreaptă spre învățământul preuniversitar, preponderent descoperită fiind zona învățământului preșcolar.

Potrivit inspectorului școlar general al ISJ Timiș, soluția pentru acoperirea deficitului de personal vine, adesea, tot dinspre cadrele didactice angajate. Multe dintre ele sunt dispuse să muncească suplimentar, pentru o retribuție mai mare, luând orele rămase libere. Acolo unde acest lucru nu este posibil, directorii unităților de învățământ apelează la profesorii pensionari, rugându-i să se întoarcă la catedră.

De asemenea, inspectoratul școlar va organiza, săptămânal, ședințe publice pentru ocuparea locurilor rămase libere, iar la nivelul unităților de învățământ vor fi concursuri pentru angajarea personalului didactic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *