Pesta porcină nu a ajuns în Timiș

La sediul Prefecturii Timiș a avut loc, ieri, ședința de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Întrunirea, condusă de prefectul Eva-Georgeta Andreaş, a avut pe ordinea de zi prezentarea evoluției pestei porcine africane pe teritoriul României, precum şi analizarea și aprobarea planurilor de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane pe teritoriul judeţului.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Administrației Bazinale de Apă Banat Timiș, Administrației Județene a Finanțelor Publice Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat”, Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și reprezentanți ai Smithfield România.

În cadrul ședinței a fost prezentată evoluția pestei porcine în România, apoi au fost discutate câteva elemente organizatorice în caz de apariție a bolii pe teritoriul județului. Au fost aprobate cele trei planuri de intervenție, privind situaţii de notificare/ suspiciune/ confirmare a pestei porcine africane în exploataţii nonprofesionale şi de tip A, în exploataţii comerciale și în fondurile de vânătoare de mistreţi.

De asemenea, au fost expuse măsurile preventive luate la nivelul județului, şi anume: au fost transmise circulare către unitățile administrativ-teritoriale pentru a identifica terenurile care pot fi folosite pentru ecarisare, în caz de nevoie, precum și o adresă cuprinzând măsurile care trebuie luate de crescătorii de porci pentru a diminua riscul apariției pestei porcine africane.

Administratorii fondurilor de vânătoare trebuie să comunice de urgență autorităților identificarea oricărui mistreț mort, dacă este cazul.

Totodată, instituțiile abilitate efectuează controale la toate sesizările cu privire la suspiciuni ale apariției bolii.

Prefectura precizează că la nivelul județului Timiș, până în prezent, nu au fost înregistrate focare de pestă porcină africană.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Pesta porcină nu a ajuns în Timiș

  1. Cel mai bun sfat pentru Banatenii de la tara ,nu asteptati Craciunul taiati porci acum
    si la congelator iar pentru cei care nu-l au la borcan ca daca asteptati veti regreta.
    Acest sfat e valabil pentru toti cetateni Rominiei unde aceasta plaga (pesta porcina)
    no a aparut.

Lasă un răspuns