Pesta porcină impune măsuri și în Timiș

În condițiile în care în România au fost depistate două focare de pestă porcină în județul Satu Mare, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș monitorizează permanent situația epidemiologică din județ în vederea aplicării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

Astfel, potrivit instituției timișorene, măsurile obligatorii includ obligativitatea înregistrării tuturor porcinelor domestice la medicul vererinar al circumscripției sanitare veterinare și a tuturor mișcărilor și evenimentelor legate de acestea în baza națională de date.

”Orice vânzare, cumpărare sau donație de porcine se poate face numai cu documentele eliberate de medicul veterinar al circumscripției. Mișcările interjudețene de suine, bovine, ovine și caprine se pot efectua doar după anunțarea prealabilă – prin intermediul medicului veterinar al circumscripției – a DSVSA și primirea avizului din partea acesteia.

Orice caz de îmbolnăvire sau moarte la animale este obligatoriu să se anunțe la circumscripția sanitar veterinară.

Se interzice lăsarea liberă a porcinelor în afara adăposturilor și hrănirea lor cu resturi alimentare din afara gospodăriei.

În situația apariției bolii într-o exploatație, toate porcinele se eutanasiază, iar pentru pagubele suferite se vor acorda despăgubiri – la prețul pieței – în cel mai scurt timp”, a precizat Adrian Popa, directorul executiv al DSVSA Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns