Pesta porcină africană a ajuns și în vestul țării! Ce măsuri de prevenire trebuie luate

Instituţia Prefectului – Judeţul Timiş a informat Primăria Timişoara despre faptul că pesta porcină africană are o evoluţie deosebit de dinamică pe teritoriul României, cu extindere continuă, până în prezent fiind afectate zonele judeţelor Bihor – Sălaj – Satu Mare şi Tulcea – Constanţa – Brăila – Ialomiţa.

Având în vedere riscul major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, sunt necesare luarea următoarelor măsuri de prevenire a pestei porcine africane: orice suspiciune de boală şi/sau mortalitate la suine şi la porci mistreţi va fi anunţată în cel mai scurt timp medicului veterinar din teritoriul aparţinător Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi DSVSA Timiş; există obligativitatea menţinerii închise în adăposturi a acestor animale.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 28/27.08.2008, persoanele fizice şi cele juridice cu domiciliul fiscal în Timişoara sau în alte localităţi care deţin pe raza municipiului animale din specia porcine sau alte specii de animale domestice şi/sau animale sălbatice crescute în captivitate (bovine, ovine, caprine, cabaline, iepuri, animale de blană, păsări, familii de albine etc.) au obligaţia de a declara, pentru înscrierea în Registrul agricol, datele cu privire la efectivele de animale deţinute, precum şi datele privind suprafeţele de terenuri agricole (inclusiv grădina), utilajele agricole, pomii fructiferi şi construcţiile pe care le exploatează sau le deţin în proprietate, pe raza municipiului Timişoara.

Conform prevederilor art. 20 alin. (1) din O.G. nr. 28/27.08.2008 cu modificările şi completările ulterioare, nedeclararea datelor care fac obiectul registrului agricol sau refuzul de declarare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice, cu amendă de la 300 la 1.500 de lei.

0 Comments

No Comment.