Persoanele cu dizabilități închise în centre rezidențiale pot cere ajutor prin aplicația „Ceasul Bun”

Persoanele cu dizabilități închise în centre rezidențiale pot cere ajutor prin aplicația mobilă „Ceasul Bun”

Persoanele cu dizabilități închise în centre rezidențiale pot cere ajutor prin aplicația „Ceasul Bun”

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Centrul de Resurse Juridice au lansat o aplicație mobilă destinată persoanelor cu dizabilități închise în centre rezidențiale, unități medico-sociale și secții sau spitale de psihiatrie, Ceasul Bun, potrivit unui comunicat, informează juridice.ro.

Aplicația, sub forma unui chestionar accesibilizat, răspunde unei nevoi identificate în peste 20 de ani de expertiză în domeniu, și anume lipsa efectivă a instrumentelor adecvate prin intermediul cărora, persoane din categorii vulnerabile (cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, dar și cele cu afecțiuni neurologice, instituționalizate) să poată avea acces la justiție (să poată formula sesizări cu privire la fapte de natură penală ale căror victime sunt, să își poată revendica drepturile sau cere reevaluarea măsurilor de ocrotire instituite).

CITEȘTE ȘI: „E greu de spus unde şi cum se sfârşeşte un drum!”, afirmă scriitorul și jurnalistul Constantin Mărăscu

Aplicația mobilă „Ceasul Bun” este dedicată sprijinirii persoanelor instituționalizate sau angajaților din centrele rezidențiale de asistență socială, spitale sau alte astfel de instituții pentru a raporta situații de abuz fizic, emoțional sau neglijență.

Ca urmare a faptului că persoanele cu dizabilități intelectuale și cele cu afecțiuni neurologice constituie grupul principal de utilizatori, aplicația este accesibilizată în termeni de vocabular și navigare. Dincolo de procesul ușor de parcurs și componente simple, aplicația are integrat cititor de ecran în interfața sa și o funcție de înregistrare care transformă discursul în text.

Aplicația mobilă are patru module:

Cere ajutor – formular accesibilizat de transmitere de sesizări/plângeri;

Informații – informații utile despre procesul de sesizare și răspuns;

Resurse de sprijin – resurse educaționale pentru utilizatori;

Despre aplicație – informații despre aplicație, cum să o folosești şi scopul ei.

Aplicația este realizată în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități, implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care beneficiază de un grant în valoare de 1.324.994 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți implementarea hotărârilor CEDO și a deciziilor Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate.

Aplicația este disponibilă pe dispozitive (telefoane, tablete) cu iOS și Android, dar și pe web.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Persoanele cu dizabilități închise în centre rezidențiale pot cere ajutor prin aplicația „Ceasul Bun”

  1. cine cu dizabilitate stie si are aplicatie?? voi bateti campii chiar nu ganditii Multi dintre ei nu mai stiu cum ai cheama ce incercati sa ziceti??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *