Periplu nostalgic prin Buziașul de odinioară

Periplu nostalgic prin Buziașul de odinioară

Periplu nostalgic prin Buziașul de odinioară. La o călătorie în timp, la câțiva pași de Timișoara, într-un loc încărcat de istorie și de farmec, ne invită printr-o poveste și câteva imagini de epocă reprezentanții Muzeului Banatului.

„De Ziua Mondială a Apei, dăm o fugă până la izvoarele de la Buziaș. Acestea au o apă specială, acră la gust, dar plină de beneficii pentru sănătate.

O legendă povestește că <<Moș Bâzieș>>, care-și păstorea oile prin aceste locuri, ar fi dat de această apă. O altă legendă susține că un ciobănaș, auzind în jurul unui izvor niște <<murmure>> în pământ, s-a apucat să sape, însă din cauza emanațiilor de carbon și-a pierdut cunoștința și a fost salvat de ortacii lui. Din acel moment, au așezat o buturugă pe săpătura din care ieșea apa minerală și și-au făcut sălașul în apropiere.

Prima analiză chimică a apelor minerale a fost făcută în 1805. S-a dovedit că apa celui dintâi izvor cunoscut, Izvorul lui Mihai, ar fi avut 1311,6 mg/l bioxid de carbon. În anii 1811 și 1817, apele de la Buziaș au fost studiate de renumitul profesor Paul Kiteibel. Pe lângă Izvorul lui Mihai mai sunt trei: Izvorul lui Iosif, Izvorul de la Băile Reci și Izvorul Mare de la Băile Calde.

Documentele vremii și comunicările de la Congresul medicilor și specialiștilor din 1884 au scos în evidență apa sa minerală, comparabilă cu cele mondiale renumite din Spa și Pyrmont. Răspândirea rapidă a faimei apelor minerale de aici a făcut ca în 1819 Buziașul să fie declarat localitate balneară.

Știați că… pentru o perioadă de zece ani, Buziașul s-a mândrit cu Lacul Sfântul Anton, un loc magic unde vara puteai face plimbări cu barca, și iarna patinaj? Izvorât dintr-o sursă minerală spontană, acest lac a fost inima agrementului orașului până la dispariția sa bruscă.

Îmbutelierea apei minerale de la Buziaș a început în anul 1840. În 1850, presa vremii o descria ca fiind <<băutura de lux ce poate fi utilizată laolaltă cu vinul, fiind un răcoritor excelent>>. Apa minerală Buziaș a fost premiată la concursurile internaționale, câștigând opt medalii, dintre care una de aur la concursul de la Bratislava din anul 1920.

Între plimbările de-a lungul Colonadei, pe urmele Împărătesei Sissi și ale lui Franz Joseph, și vizitele la <<Moș Bâzieș>> (izvoarele termale) pentru a savura apa minerală, Buziaș continuă să fie o destinație care îmbină istoria cu natura în cel mai armonios mod”, subliniază specialiștii din cadrul MNaB.

CITEŞTE ŞI: Revoltă a locuitorilor din zona Clăbucet, împotriva primarului Fritz: “Ne-ați lăsat fără locuri de parcare, dar primim amenzi”. Peste 300 de timişoreni au semnat o petiţie (foto şi video)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *