PERICOL IMENS pentru 5.400 de elevi care frecventează Palatul Copiilor din Timişoara! „Ferească-ne Dumnezeu de un incendiu! O să ardem ca şobolanii!”

Palatul Copiilor din Timisoara

În urmă cu cinci ani, Palatul Copiilor din Timişoara se afla situat în centrul urbei, la nici un pas de parcul destinat tot prichindeilor, iar la orele desfășurate în incinta sa mergeau lunar peste 7.000 de copii. Acum, sediul acestei instituţii se găseşte într-un fost internat al Colegiului Tehnic „Azur”, iar numărul copiilor care îi urmează cursurile a scăzut la 5.400.

Ca să ajungi la Palatul Copiilor trebuie să intri în incinta Colegiului Tehnic „Azur” şi apoi să mergi pe o alee la dreapta. Drumul plin de gropi în asfalt te poartă în faţa unei clădiri ponosite.

În mintea oricărui copil, un palat ar trebui să fie un loc frumos, plin de poveşti şi mistere, însă încă de la intrare dai de un acoperiş din beton în care apa de ploaie s-a infiltrat şi care oricând poate să se prăbuşească. Un adevărat pericol pentru oricine trece pe acolo! Nici măcar panoul luminos cu numele instituţiei nu poate fi montat, acesta fiind aşezat la intrare.

Fostul internat al colegiului a fost transformat peste noapte în sediu pentru Palatul Copiilor, însă încăperile ce se găsesc la nivelul celor două etaje în care această instituţie îşi desfăşoară activitatea, sunt mici, inadecvate unor cercuri care se desfăşoară în clădire. Până şi vestiarele copiilor sunt foarte mici şi înguste, să tot aibă opt metri pătraţi.

Nicolae PuscasuPrimăria s-a implicat

Imediat după ce s-a luat decizia ca Palatul Copiilor să-şi schimbe sediul, primăria a amenajat vechiul cămin.

Nicolae Puşcaşu, directorul instituţiei, ne-a declarat: „Reprezentanţii municipalităţii s-au mişcat rapid. Nu avem de ce să ne plângem. Ne-au pus parchet, au zugrăvit, au schimbat uşile interioare… Chiar ne-au ajutat”.

Spații mici, improprii

Internatul transformat în Palat al Copiilor este impropriu pentru desfășurarea unor cercuri de specialitate. Nici una dintre săli nu are mai mult de 30 de metri pătraţi, iar în aceste condiţii copiii trebuie să învețe dansuri moderne, arte marțiale etc. Sala unde grupul Flores se pregăteşte este și ea foarte mică. Nici încăperea destinată dansurilor sau gimnasticii nu este mai spaţioasă, dar este dotată cu oglinzi. Nici camera în care micuţii învaţă karate nu e mai potrivită, dar beneficiază de saltele speciale. Pentru a se evita accidentarea copiilor, caloriferele au fost acoperite cu saltele din burete.

O singură cale de evacuare

O altă problemă a celor care conduc Palatul Copiilor este inexistenţa unei a doua căi de evacuare. „Ferească-ne Dumnezeu de un incendiu! O să ardem ca şobolanii!”, ne-a spus Nicolae Puşcaşu. Etajul I al clădirii este ocupat de poliţie, iar cea de-a doua uşă de ieşire este blocată. „Să sperăm că nu vor fi probleme…”, a adăugat Puşcaşu.

Cu jalba în proţap

Nu o dată, atât cadrele didactice de la Palatul Copiilor, cât şi părinţii micuților au trimis Parlamentului României scrisori prin care să arate necesitatea găsirii unui sediu adecvat pentru copiii Timişoarei. „În urmă cu trei ani au semnat peste 2.000 de părinţi, însă petiţia noastră a ajuns pe lângă parlament”, spune, în glumă, unul dintre dascăli.

Sponsorii principali, părinţii

Pentru cele mai multe activităţi de la Palatul Copiilor, principalii sponsori sunt părinţii. „Am primit bani şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, pentru saltelele de judo şi karate, pentru achiziţia unui sistem audio, pentru materialele didactice necesare cercurilor de arte plastice, dar cei mai importanţi finanţatori ai activităţilor care se desfăşoară sunt părinţii”, explică Nicolae Puşcaşu.

Peste 50 de cercuri se desfășoară la Palatul Copiilor, iar micuţii vin cu drag, chiar dacă sediul instituţiei se află în cartierul Giroc, aflat departe de centrul oraşului.

Uitaţi de cinci ani

De când Palatul Copiilor funcţionează în noul sediu, nimeni nu a mai intervenit nici măcar cu o găleată cu var. În ultimul timp au început să apară infiltraţii de apă la etajul al treilea, din cauza acoperişului. E vechi şi nimeni nu l-a mai reparat de zeci de ani. În biroul directorului instituţiei se găsesc o mulţime de trofee şi cupe, toate obţinute de micuţii talentaţi. Stau grămadă pe una dintre mese, iar altele se află în birourile profesorilor, pentru că nu sunt bani nici pentru câteva vitrine.

Veşti bune

Se vorbeşte că odată cu mutarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş în clădirea fostului Grup Şcolar Agricol „Iulian Dracea”, ar exista posibilitatea ca şi Palatul Copiilor să îşi schimbe locaţia. Până atunci, cercul de gimnastică artistică a obţinut aprobarea să-şi desfăşoare activitatea la Clubul Şcolar Sportiv nr.1, unde există o sală adecvată pentru acest sport.

„Prieteni fără frontiere”

În 14 noiembrie, în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Azur”, între orele 10-14 se va desfăşura „Ziua activităţilor educative extraşcolare” a Palatului Copiilor Timişoara. Cu această ocazie oaspeţii vor putea vizita cercurile din cadrul instituţiei și li se vor prezenta activităţi tematice. Nu vor lipsi expoziţiile de creaţie plastică, după care va urma carnavalul-spectacol „Prieteni fără frontiere”, urmat de o paradă a măștilor şi costumelor de carnaval. Nicolae Puşcaşu speră ca evenimentul să-i determine pe cei care au pârghiile necesare să se implice în sprijinirea activităţilor ce au loc la Palatul Copiilor.

Pentru copii, orele petrecute în cadrul cercurilor care au loc în această instituţie însemnă foarte mult. Unii dintre ei îşi găsesc aici vocaţia, alţii sunt fericiți să-și descopere noi aptitudini, să își pună în valoare talentul. Unii copii au frecventat Palatul Copiilor mai bine de 15 ani, pentru că aici au găsit ceea ce au căutat: un loc în care pasiunea lor s-a dezvoltat, reușind să-și transforme chemarea în profesie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “PERICOL IMENS pentru 5.400 de elevi care frecventează Palatul Copiilor din Timişoara! „Ferească-ne Dumnezeu de un incendiu! O să ardem ca şobolanii!”

  1. Unde sunt spatiile locale? Unde sunt cladirile care au ramas in diferite zone ale orasului, care erau la primarie? ce au facut cu ele? domnii MIHUT, COJOCARI , SI FOSTUL PRIMAR CIHANDU? Sa scape de aceasta problema importanta , le-a oferit copiilor cel mai mizer loc din zona…ca nu mai exista nici un spatiu! s-au evaporat, SA FIE TRASI LA RASPUNDERE TOTI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *