Performance la finisajul expoziţiei “Omul aproximativ 3.0’’, la Kunsthalle Bega

Omul aproximativ

Performance la finisajul expoziţiei “Omul aproximativ 3.0’’

Sâmbătă, 21 mai, începând cu ora 14, Kunsthalle Bega îi aşteaptă pe iubitorii de artă la un finisaj aparte. „Expoziția <Omul aproximativ 3.0> se încheie printr-un performance interactiv și revelator legat de specularea hazardului și a lumilor paralele.

Artistul Mihai Zgondoiu joacă rolul unui <oracol aproximativ> care va răspunde întrebărilor puse de către participanți, din codexurile cunoașterii, prezente în centrul expoziției”, transmit organizatorii evenimentului. ‘

’Omul aproximativ 3.0’’ este o expoziție nu doar despre lume, ci mai degrabă despre lumi.

CITEȘTE ȘI: Coșmarul de pe Calea Buziașului a devenit de nesuportat

E vorba despre lumi posibile, acele universuri pe jumătate reale, pe jumătate închipuite despre care vorbesc la fel de legitim artistul în varii forme și formate (aici, de la desen, la print, instalație, sunet și obiect) și literatura pseudo-științifică, prezentă abundent în expoziție prin publicațiile de profil.

Titlul sugerează perfect acest univers suprapus: pe de o parte trimite la faimosul titlu al volumului de poezie semnat de Tristan Tzara, pe de altă parte, sugerează ambiguitatea personajelor acestor universuri nepământești, omul ALIENat, extraterestrul cu identitate umană aproximativă.

Ambele resurse sunt esențiale în creația lui Mihai Zgondoiu: mai întâi, avangarda, utilizată de artist atât ca reper istoric și argument conceptual, dar și ca mecanism (de exemplu, specularea hazardului ca mod de lucru, sau absurdul agrementat cu o bună doză de ironie care învăluie tot demersul).

Apoi, e vorba de preocuparea artistului pentru literatura fantastică, pentru „cercetările” populare în zona misterelor, lumilor paralele și paranormale, o mitologie personală asumată sarcastic-serios și instrumentată bogat în această expoziție.

Precizarea numerică trimite la vocabularul tehnologic actual care numește generația următoare a internetului: cea a metaversului, a utilizării descentralizate, a cloud-ului. Astfel, ‘’Omul aproximativ 3.0’’ e în egală măsură despre actualitatea și mereu actualizabila avangardă, și despre alte universuri, despre noi, despre nori și ființele aproximative care le locuiesc.

Evenimentul este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului prioritar „Repere în cultură”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *