Percheziţii la Primăria Timişoara

Primaria Timisoara

DNA a descins, vineri, pentru a patra oară la Primăria Timişoara, pentru ridicarea unor documente din dosarul ce vizează vânzarea de locuinţe naţionalizate către chiriaşii acestora, în baza Legii 112/1995.

Anchetatorii încă încearcă să afle cum au devenit proprietarii unor imobile persoane care nu au fost chiriaşe în locuinţe situate, unele dintre ele, în centrul Timişoarei.

Printre beneficiari se numără magistraţi, poliţişti, dar şi familii de romi.

Se verifică dosarele de vânzare-cumpărare din 2012 până în prezent, nespecificându-se încă numărul acestora.

Anchetatorii au descins pentru prima dată la Primăria Timişoara în aprilie.

Potrivit legii, locuinţele care au fost naţionalizate de comunişti au putut fi vândute chiriaşilor care locuiau în acestea. La Primăria Timişoara, comisia de aplicare a Legii 112/1995 a emis un act care permitea vânzarea acestor immobile celor care nu erau chiriaşi la momentul intrării în vigoare a acestei legi. Din comisie au făcut parte fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Direcţiei de Patromoniu Nicuşor Miuţ şi fostul şef al Administraţiei Domeniului Public Liviu Barbu.
În noiembrie anul trecut, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu a fost audiat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, în legătură cu retrocedarea unui imobil din centrul oraşului către o familie de romi, caz în care ar fi lipsit documente la intabulare. La ieşirea de la audieri, Ciuhandu a declarat că a fost citat în calitate de martor şi că nu îşi aminteşte prea multe detalii despre această retrocedare, având în vedere că au trecut mai mulţi ani.

În acelaşi dosar au mai fost audiaţi şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojicari, precum şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara Nicuşor Miuţ.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului. În oraş au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timişoara este familia Cârpaci, care are 144 de proprietăţi – vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş. Printre imobilele intrate în proprietatea acestei familii se numără şi o clădire aparţinând Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *