Pensia minimă s-ar putea dubla. Marius Budăi: „O pensie decentă ar trebui să fie de 2.500 de lei. Căutăm soluţii pentru a le majora din acest an”

Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii

Pensia minimă ar trebui dublată în România, ca să fie considerată una decentă, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

„O pensie decentă ar trebui să existe probabil, să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor.

CITEȘTE ȘI: Timișoara pierde constant din tentația imobiliară

Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârşit de an pentru că inflaţia în Europa şi în lume are un avans considerabil”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, duminică, potrivit româniatv.net.

Acest lucru ar însemna că pensia minimă ar trebui să ajungă la aproape 2.500 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 2,5 ori faţă de valoarea actuală.

Marius Budăi: „Căutăm soluţii pentru a putea majora pensiile din acest an”

„Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poate îndeplini.

Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu le lăudăm cu faptul că le-am majorat.

Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a precizat ministrul Muncii.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante.
În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a explict șeful Casei de Pensii, conform Antena 3.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *