Peisaj dezolant în piaţa „Badea Cârţan”. Timişorenii trecuţi de prima tinereţe îşi mai amintesc…

badea cartan

Cei trecuţi de prima tinereţe îşi mai amintesc, cu siguranţă, de vremurile în care alimentele se procurau cu mare dificultate. Nu era carne, nu se găseau nici ouă, nici ciocolată sau unt şi cam nimic din toate bunătăţile care ne ademenesc acum. Totuşi, dintre toate produsele care lipseau din magazine, parcă cele mai dorite erau bananele, din motive încă neexplicate.

Un copil se bucura de două banane mai tare decât de un zece la matematică, iar părintele care venea acasă cu un kilogram de astfel de fructe exotice era privit ca un fel de Moş Gerilă al acelor timpuri. Între timp, bananele au intrat în peisajul cotidian, se găsesc prin toate locurile, iar copiii nu se mai bucură de ele, ba chiar se roagă părinţii de ei ca să le mănânce.

Paradoxal, însă, au ajuns adevărate rarităţi fructele şi legumele autohtone, după care, înainte, nu se omora lumea cu firea.

preturi piete

Acum, de pildă, ar trebui să fie moda verdeţurilor, a spanacului, a cepei verzi, a salatei sau ridichilor. Atât de slabă este oferta din piaţă şi aşa de mari sunt preţurile, că ai impresia că ne-am întors în timp şi umblăm după… banane!

În piaţa „Badea Cârţan”, un kilogram de spanac se vinde cu 15 lei, legătura de ceapă verde, cu doi lei, la fel şi usturoiul, iar salata, cu 2,5 lei. Oferta este extrem de subţire, doar doi-trei vânzători expunând astfel de produse, printre zecile de tarabe cu portocale, mandarine, kiwi şi… banane.

Multe mese sunt acoperite cu prelate, degajând o senzaţie de gol, de lipsă a unor alimente pe care lumea le aşteaptă acum ca bananele pe vremuri…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Peisaj dezolant în piaţa „Badea Cârţan”. Timişorenii trecuţi de prima tinereţe îşi mai amintesc…

  1. Oferta din piata, cat o fi ea de slaba, se compune din produse de import, nici vorba de trufandale din productie autohtona. A fost o iarna grea, si multe plantatii din sudul Europei (Spania, Italia, Grecia) au fost pur si simplu distruse de ger. Asa ca, putinul care este, se vinde mai scump, e clar, dupa regula „cerere si oferta”. Acest lucru se simte si in tarile din vestul Europei, atat doar ca populatia de acolo dispune de mai multi bani si isi mai permite cate ceva. Si sa va mai spun ceva, ca unul care a trecut de prima tinerete: Nici inainte vreme nu gaseai legume proaspete in lunile de iarna, mancam cartofi, varza si ceva morcovi … cine avea. Restul, din conserva. Vitamina C o luam din varza murata, mere, si, din an in pasti, portocale. Asa se schimba vremurile…

  2. Producătorii autohtoni le este aproape imposibil să vândă în piață! Mesele sunt închiriate la bișnițari pe tot anul, deci nimeni altcineva nu poate folosi masa. Acesta este și motivul pentru care se pun prelate pe masă, pentru a lăsa impresia că mesele sunt ocupate dar în realitate pentru a împiedica țăranii cinstiți să-și poată pune marfa. Vina totală o are ADMiNiSTRATORUL PiEȚEi! Dacă ești producător agricol nu ai cum să fi în piață tot anul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *