GALERIE FOTO! Intrările în Timișoara, ceva mai europene, dar încă destul de… gri

timisoara 25

După mulți ani în care intrările rutiere în Timișoara au fost ironizate în fel și chip, pentru că erau vechi, ruginite și neglijate de autorități, schimbarea și-a făcut apariția la două dintre porțile principale ale orașului. Celorlalte nu le-a venit încă rândul sau, cel mai probabil, și aici există o ierarhie: mai întâi drumurile europene, apoi cele naționale, iar cele județene pot să aștepte.

În multe cazuri, localitățile de lângă Timișoara se întrepătrund cu orașul iar între ele nu vor mai exista limite propriu-zise, ci doar… panouri. Pentru călătorul neobișnuit cu orașul de pe Bega, intrările rutiere oferă, însă, aspecte interesante, cu care oamenii din partea locului s-au obișnuit deja. Zonele industriale se diferențiază net de cele rezidențiale, iar acestea din urmă au… nuanțe.

Una dintre cele mai deprimante intrări în Timișoara era cea dinspre Lugoj, aflată pe un drum european. La ora actuală, există o intrare nouă, pe care scrie cu litere de-o șchioapă „Timișoara orașul declanșării revoluției române din decembrie 1989”, în dreapta fiind înșirate, sub steagul României, numele celor 14 orașe înfrățite, iar în stânga, sub steagul Uniunii Europene, se află stema municipiului.

Reamenajarea a costat aproape 60.000 de euro, arată incomparabil mai civilizat, dar griul destul de închis nu pare a fi cea mai fericită alegere, în special în zilele noroase. Intrarea dinspre Arad este identică, atât ca aspect, cât și ca preț.

Se mai lucrează, oare?

Intrarea dinspre Șag și-a pierdut de-a binelea semnificația. Arcada albastră și ruginită care le dădea de veste șoferilor că au pătruns în Timișoara a dispărut, iar din ea au mai rămas doar niște resturi de stâlpi. Renovarea nu a ajuns până aici, deși era planificată să includă cele trei intrări principale în oraș.

Limite înghițite de dezvoltare

Dezvoltarea din ultimii ani a capitalei Banatului a dus aproape la ștergerea granițelor dintre ea și localitățile vecine. Este cazul Dumbrăviței, din care intrarea în Timișoara este doar simbolică și le amintește șoferilor că pătrund în prima capitală a tineretului din România. Situația este asemănătoare și dinspre Giroc, care se confundă din punct de vedere imobiliar cu Timișoara.

Mai puțin plăcute vederii…

În orașul de pe Bega se poate pătrunde și pornind din alte localități. Dinspre Utvin, de exemplu, se intră direct pe Strada Polonă. Există indicatoare simple, din tablă, unul cu numele Timișoarei scris în patru limbi și altul cu „Timișoara – Capitala Earth Hour 2013”. Cel mai semnificativ este, însă, cel de-al treilea, care atrage atenția că nu e voie cu căruța prin oraș.

Intrarea dinspre Sânnicolau Mare nu are cum să arate bine, orice ar face autoritățile locale. Spitalul neterminat de pe Calea Torontalului, care arată de parcă pe aici ar fi trecut războiul, oferă o impresie cât se poate de sinistră unui eventual vizitator. Intrarea dinspre Săcălaz nu arată rău, se vede că s-au cheltuit fonduri pentru amenajări.

Totuși, oricâtă bunăvoință ar exista, vandalii sunt peste tot. Persoane necunoscute nu s-au împăcat cu două dintre indicatoarele care arată orașele înfrățite cu Timișoara – Mulhouse (Franța) și Novi Sad (Serbia) – așa că le-au îndoit probabil după chipul și asemănarea lor. Situația se prezintă mai bine decât acum câțiva ani, semn că autoritățile au început să se miște mai bine. Pentru cel care nu cunoaște Timișoara, însă, ar mai fi unele detalii de adăugat, dincolo de întreținerea porților de intrare în oraș.

Zonele nesfârșite de case care te întâmpină dinspre Dumbrăvița, Arad și Moșnița, destul de înghesuite și construite parcă fără nici un plan prealabil, mulțimea de spații industriale de la celelalte intrări, în special dinspre Lugoj, Arad sau Șag, blocurile de locuințe extinse până la stradă dinspre Giroc, toate acestea fac parte, și ele, din zona de influență a Timișoarei. Depinde doar de edili dacă vor reuși să transforme această „aureolă” dezvoltată destul de haotic într-o zonă plăcută pentru locuit și muncit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “GALERIE FOTO! Intrările în Timișoara, ceva mai europene, dar încă destul de… gri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *