Pe lângă plopii fără soț și Robu a trecut…

plantare pomi

O recentă afirmație a primarului Nicolae Robu a adus, din nou, un sentiment înălțător în inimile timișorenilor iubitori de natură. Acesta a declarat că a plantat, în mandatul său, nu mai puțin de 10.000 de copaci în orașul de pe Bega.

În această socoteală nu ar intra arborii plantați în afara intravilanului, în perdeaua forestieră, ci doar cei de pe străzile și spațiile verzi din Timișoara.

Acest mesaj foarte îmbucurător ar trebui, pentru a nu trece drept o afirmație pur electorală, să se regăsească, în deplină claritate, în rapoartele primăriei pe ultimii patru ani, la capitolul Direcția de mediu, care consemnează fiecare plantare și fiecare tăiere de arbore din oraș sau cel puțin așa știu cetățenii obișnuiți, care au nevoie de aprobare nu doar pentru a tăia vreun copac, ci și pentru a sădi unul.

Ce spun cifrele oficiale?

Conform raportului Direcției de mediu pe semestrul II din 2012, există următoarele date: „În semestrul II al anului 2012, s-au executat lucrări în valoare de 6.356.805,95 lei. (…) S-au plantat pe zonele verzi şi s-au repartizat la asociaţiile de proprietari/locatari 127 bucăţi arbori în următoarele locaţii: Parcul Carmen Sylva, str. C. Brâncoveanu, Bulevardul Tinereţii, str. I. Cristoreanu, str. Traian Lalescu, str. Detunata, faleza Bega, Calea Circumvalaţiunii, Parcul Cetăţii etc. (…) S-au efectuat lucrări de tăieri corecţie la 3.706 bucăţi arbori şi arbuşti, s-au defrişat 881 bucăţi arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan şi s-au extras manual zece bucăţi cioate”.

Raportul din anul 2013 arată: „În anul 2013 s-au executat lucrări în valoare de 17.194.268,59 lei, după cum urmează: s-au plantat pe zonele verzi şi s-au repartizat la asociaţiile de proprietari/locatari 1.107 bucăți arbori, în următoarele locaţii şi străzi: Brâncoveanu, Mureş, Fructelor, Intrarea Munţilor, Calea Şagului, Parc Dacia, bd. Iuliu Maniu, Siemens, Zona Steaua, bd. Regele Carol, bd. Liviu Rebreanu, Iosif Bulbuca, Ciprian Porumbescu, Olanda, Tudor Arghezi, Brazilor, Simion Bărnuţiu, Take Ionescu, Tinereţii, Teiului, Alexandru Lăpuşneanu, Platanilor, Calea Aradului, Azurului etc. (…) S-au efectuat lucrări de tăieri corecţie la 27.018 arbori şi arbuşti, s-au defrişat 3.768 de arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan şi s-au extras 913 cioate”.

Continuăm cu raportul pe 2014: „În anul 2014 s-au executat lucrări în valoare de 16.185.499,28 lei, după cum urmează: s-au plantat pe zonele verzi şi s-au repartizat la asociaţiile de proprietari/locatari 2.028 de bucăți arbori în următoarele locaţii şi străzi: Zona Polonă, Salciei, Fructelor, B.P.Haşdeu, N.D. Cocea, Eternităţii, Izlaz, Ceferiştilor, Parc Carmen Sylva, Ciprian Porumbescu, Piaţa Soarelui, Circumvalaţiunii, Dr. Russel, Sever Bocu etc. (…) S-au efectuat lucrări de tăieri de corecţie la 5.847 arbori şi arbuşti, s-au defrişat 914 arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan şi s-au extras 277 cioate”.

Anul 2015 a fost și mai bun: „Valoarea lucrărilor a fost de 16.612.235,99 lei. S-au plantat pe zonele verzi şi s-au repartizat la asociaţiile de proprietari/locatari 3.206 bucăți arbori în următoarele locaţii şi străzi: bd. V. Pârvan, Str. F.C. Ripensia, bd. Take Ionescu, bd. Corneliu Coposu, str. Dunărea, Bd. Cetăţii, Parc Petöfi, Calea Şagului, str. Ovidiu Balea, str. Vasile Balmuş, Zona Stadion, Loc de Joacă Str. Orşova I şi II, Str. Amurgului, str. Divizia 9 Cavalerie, str. Gabriela Tako, Str. Căprioarei, Calea Aradului etc. (…) S-au efectuat lucrări de tăieri corecţie la 18.272 arbori şi arbuşti, s-au defrişat 2.932 de arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan şi s-au extras 323 de cioate”.

Două la primărie, două la școala de fete…

Două calcule aritmetice simple ar trebui să ne arate cu exactitate câți arbori s-au plantat în perioada iunie 2012 – decembrie 2015 și câți au fost tăiați. Cifrele care rezultă sunt următoarele: 6.468 de arbori plantați și 8.495 arbori defrișați.

Pornind de la premisa că datele din rapoartele oficiale ale municipalității sunt corecte (și nu avem de ce să ne îndoim de ele), rezultă că au fost tăiați cu 2.027 mai mulți arbori decât au fost plantați.

Bilanțul din rapoarte iese negativ în privința plantărilor, adică, una peste alta, Timișoara are mai puțini copaci decât în iunie 2012.

Afirmațiile conducerii municipalității s-au bazat, probabil, pe unele informații transmise verbal de diverse persoane. O altă variantă ar fi că, în ultimele trei luni, au fost plantați 3.532 de copaci, cât este diferența până la 10.000. N-ar fi explus nici ca firmele care se ocupă de plantări să pună copaci pe… șest, fără să raporteze la primărie.

Timișorenii pot alege să creadă exact ceea ce doresc, dar nici una dintre variante nu le va ține de umbră la vară și nici nu va produce oxigen.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Pe lângă plopii fără soț și Robu a trecut…

  1. Interesant,insa ne asteptam la articole despre firma din Iasi care saboteaza Timisoara prin cele doua contestatii la pasajele Jiul si Pops Sapca.Da ,e dreptul lor dar si al vostru sa investigati si sa scrieti.

  2. Este o pura intimplare ca orice se intimpla ( de multe ori chiar bine ) in acest oras este imediat TERFELIT de niste jurnalisti ( !!! ) ca aceasta tov. damian , dar si de altii ca ea ?

  3. totusi face cineva un recensamant la ce s-a plantat pe domeniul public si ce pe alte domenii private din cei 6.468 ca nu prea se vad sase mii de pomi Oricum se spala bani aici .

  4. Lae minte mereu, nu doar in legatura cu marile realizari din domeniul acesta. De exemplu, a prostit consiliul local in legatura cu marea de turisti care au nevoie de birturi prin parcurile orasului, bazandu-se doar pe simturile proprii. Cam la fel face si cu copacii: se bazeaza pe simturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *