Pe 27 decembrie începe vaccinarea anti-COVID în România. Procedurile, centrele și congelatoarele sunt pregătite

coronavirus vaccin 1

Mai sunt mai puțin de 10 zile până la primul vaccin anti-COVID care va fi făcut în România. Țara noastră e pregătită să înceapă imunizarea pe 27 decembrie, ca în toată Uniunea Europeană. După avizarea vaccinului, vom primi, simbolic, zece mii de doze, la fel ca si celelalte state-membre. Primii beneficiari vor fi cadrele medicale din mai multe spitale COVID. Azi au fost pornite congelatoarele unde va ajunge vaccinul, la Institutul Cantacuzino şi în centrele regionale.

CITEȘTE ȘI: LA PAS spre o alimentație sănătoasă

Până la Crăciun vor ajunge în România primele zece mii de doze de vaccin anti-COVOD, o tranşă simbolică, identică pentru fiecare ţară a Uniunii Europene.

De altfel, Agentia Europeană a Medicamentului va face evaluarea finală a serului de la Pfizer- BioNTech, luni, pe 21 decembrie, cu o săptămână mai devreme decât era planificat.

Vaccinarea va începe simultan în toate statele membre, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pe 27 decembrie vor fi primele imunizări.

Congelatoarele în care vaccinul va fi ţinut la minus 80 de grade au fost pornite deja la Institutul Cantacuzino şi la cele şase centre de stocare de la spitale militare din ţară.

Un milion și jumătate de doze pot fi stocate la Cantacuzino și încă 200.000 de doze, la centrele regionale.

Dintr-un flacon se vor vaccina cinci persoane.

Serul va fi administrat în aproximativ 900 de centre de vaccinare, doar celor care au peste 16 ani. Cele două doze vor fi administrate la interval de 21 de zile. Toate datele vor fi înscrise în Registrul Național de Vaccinare.

Persoanele care vor fi imunizate anti-Covid vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Va fi emisă în română și engleză, pe hârtie sau în format electronic. Va fi un document medico-legal ca un bilet de ieșire din spital, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Toate procedurile sunt pregătite, inclusiv pentru situațiile de șoc anafilactic. Este o reacţie adversă gravă care a apărut la două dintre persoanele vaccinate anti-COVID în Marea Britanie şi la o asistentă din Alaska – SUA.

Administraţia americană de reglementare recomandă să fie evitat vaccinul în cazul celor care au avut în trecut reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului. Experţii consideră însă că poate fi administrat în siguranță celorlaţi pacienți cu istoric de alergii.

În schimb, în Marea Britanie, autoritatea în domeniu recomandă ca persoanele care se știu cu alergii la alimente și medicamente să evite vaccinarea.

La orice vaccin pot să apară reacții alergice, spun specialiştii. Frecvenţa apare în prospect. Pentru vaccinul Pfizer – BioNTech, studiile pe 44.000 de voluntari au arătat că riscul de reacţii alergice este de 0,63 la sută în lotul persoanelor vaccinate, faţă de 0,50 la sută, în lotul placebo.

Medicii le vor explica toate detaliile celor care vor să se vaccineze. Acum oficialii lucrează la etapa de comunicare cu personalul medical.

Specialiştii speră că 70 la sută din populaţie să fie vaccinată până la vară, pentru a scăpa de epidemie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *