Patriarhul Daniel a sfinţit clopotele de jumătate de milion de euro ale Catedralei Neamului, pe care apare propriul său chip

patriarhul daniel 1

Patriarhul Daniel a sfinţit luni cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, înainte de amplasarea lor în turnul clopotniţă al lăcaşului de cult.

Pe cel mai mare clopot din Europa, care va fi amplasat în Catedrala Neamului, apare chiar chipul Patriarhului, aceasta fiind „o traditie justificata de importanta gestului facut de ctitorul spiritual al lacasului de cult”, după cum declara purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, transmis AGERPRES, acestea urmează să fie montate, în zilele următoare, în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălţime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică.

Sfinţirea exterioară a clopotelor, oficiată luni, va fi urmată de sfinţirea lor interioară şi a clopotniţei, după ce acestea vor fi instalate, precizează Patriarhia.

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o viaţă (dăinuire) apreciată la peste 400 ani. Ele au fost aduse în ţară în data de 19 mai 2017.

Cele 6 clopote cântăresc împreună 33 tone. Clopotul mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante.

În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate, arată sursa citată.

Potrivit Patriarhiei, „urmând tradiţiei creştine, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al patriarhului Daniel, sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale, şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: ‘Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018′”.

Clopotul principal, cel mai mare din Europa, a costat 425.000 de euro, iar în total, valoarea celor 6 a ajuns la 550.000 de euro. Costul celor şase clopote a fost achitat exclusiv din banii Patriarhiei Române, nu din fonduri publice, mai informează comunicatul, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns