Pășunatul rămâne sub incidența unei legislații încâlcite

vaci1

Legislaţia privitoare la păşuni, fâneţe şi la modul de organizare a păşunatului, aşa cum a fost gândită de fostul ministru, Daniel Constantin, a produs deja încurcături serioase, însă marele pericol abia în acest an va apărea.

Este vorba, în primul rând, despre inexistenţa aşa-numitelor amenajamente pastorale la numeroase primării în a căror rază există păşuni. Termenul legal pentru finalizarea studiilor respective este sfârşitul lunii februarie, iar amenajamentele vor fi obligatorii, conform legislaţiei în vigoare, la concesionarea suprafeţelor pentru crescătorii de animale.

De asemenea, tot după prevederile legale actuale, noul tip de contracte, pe bază de amenajament, subvenţiile pe suprafeţele respective de izlazuri nu vor mai putea fi acordate. Este una dintre problemele care i-au fost semnalate ministrului agriculturii, recent, de către Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș. Organizația bănăţeană propune, de altfel, o contopire a numeroaselor acte normative din domeniu într-unul singur, coerent.

Ar mai fi de spus că încă de acum câteva luni, adică din perioada guvernării Ponta, se vorbea despre o amânare până în 2018 a termenului-limită pentru întocmirea amenajamentelor.

Este foarte probabil ca Achim Irimescu, ministrul agriculturii, să decidă o amânare, poate chiar anularea acestei obligații a primăriilor. Certe este că, la ora actuală, situația e încurcată rău de tot.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *