Pași spre deschiderea unui nou punct de frontieră. Triplex Confinium are șanse să devină funcțional

Un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria, între localităţile Beba Veche şi Kubekhaza, aprobat de Guvern

Pași spre deschiderea unui nou punct de frontieră. Triplex Confinium are șanse să devină funcțional

La ședința de guvern de joi, 4 mai 2023, s-a pus în discuție primul pas concret pentru deschiderea unui punct de trecere între România și Ungaria, la Triplex Confinium, între Beba Veche și Kubekhaza.

Despre un acord similar și cu partea sârbă nu s-a discutat în cadrul Memoradumului aprobat de Executiv. Nu s-a pomenit însă nimic despre partea sârbă, unde, în baza unor consultări mai vechi, urma să se închiddă triunghiul, în localitatea Rabe, din Serbia.

Deschiderea punctului de trecere a frontierei cu Ungaria, între Beba Veche (RO) și Kubekhaza (HU), a avansat la nivelul consultărilor pe viitorul amplasament, între experții de rand înalt, români și maghiari.

CITEȘTE ȘI: Cântăreața Lidia Buble, condamnată definitiv la un an cu suspendare pentru mituirea a doi polițiști rutieri

În cel mai vestic punct la României, la nici un kilometru de localitatea Beba Veche, se află un monument-marcaj, pe locul în care se întîlnesc granițele celor trei țări vecine: România, Ungaria și Serbia.

Primele demersuri pentru sprijinirea comunităților de o parte și de alta a graniței în zonă, pentru amenajarea acestei treceri, s-au făcut încă din 1997, dar au rămas la nivel de discuție.

Cel mai apropiat punct de frontieră pentru timișenii din vestul județului este cel de la Cenad – Kiszombor, între România și Ungaria. Cât privește accesul înspre și din Serbia, cel mai apropiat punct de trecere este cel de la Jimbolia – Srpska Crjna.

Trebuie spus că niciunul dintre aceste puncept nu se află pe arterele ruitere importante, ci pe drumuri județene, deci impactul economic, din punct de vedere al transportului auto de mărfuri este minim. De altfel, și noul punct româno-maghiar dintre Beba Veche și Kubekhaza , ar urma sa fie exclusiv pentru trafic ușor, de cel mult 3,5 tone.

”Deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei dintre România și Ungaria va avea ca efect intensificarea schimburilor economice, culturale, educative, sportive, descurajarea traficului ilegal de orice fel, precum și un grad sporit de securitate a frontierelor”, se menționează în memorandumul bilateral semnat joi, la București.

În vederea înființării punctului de trecere a frontierei este necesar să se încheie un acord bilateral pentru modificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind aplicarea Convenției dintre România și Republica Ungară privind controlul traficului rutier și feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, semnat la București la 21 decembrie 2006.

La Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, se întâlnesc granițele României, Ungariei și Serbiei. Punctul simbolic este denumit Triplex Confinium, și este marcat marcat încă din anul 1920 cu o piatră de hotar monumentală, cu trei fațete pe care au fost încrustate stemele celor trei state vecine.

Autoritățile din cele trei state au discutat în mai multe rânduri, în ultimele trei decenii, posibilitatea deschiderii unor puncte de trecere a frontierei în acest loc, în triunghiul Beba Veche (RO) – Kübekháza (HU) – Rabe (SRB).

Un impediment în libera circulație dintre cele trei țări este și faptul că Serbia nu face parte, încă, din Uniunea Europeană, ceea ce limitează oarecum dreptul la liberă circulație a sârbilor, prin România și Ungaria, către Occident.

Asta, în ciuda faptului că există , oficial, Trilaterala România – Ungaria – Serbia, lansată printr-o întâlnire la nivelul miniştrilor afacerilor externe din cele trei state, la Belgrad, pe 30 mai 2003.

Trilaterala are, cel puțin în teorie, proiecte dedicate de cooperare derulate în cadrul Euroregiunii DCMT, care se referă concret la cooperarea în domeniul energetic şi al infrastructurii, promovarea contactelor people-to-people și altele.

Interesant este că vecinii din Serbia și Ungaria au fost mai rapizi și deja au un punct de trecere a frontierei functional încă din anul 2020, însă România nu a fost inclusă în acest proiect.

Pentru locuitorii din triunghiul menționat, deschiderea noului punct de trecere a frontierei ar fi de mare ajutor. Acum ei trebuie să facă un ocol de peste 80 de kilometri ca să ajungă în județul Csongrad din Ungaria.

Sunt peste 30 de kilometri până la Sânnicolau Mare, alți 20 până în vamă, iar în partea ungară se mai adaugă încă aproximativ 30 de kilometri.

Începând din anul 1997, în fiecare an, în ultimul weekend din luna mai, la borna Triplex Confinium are loc sărbătoarea euroregiunii DCMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa).

Atunci se deschid temporar frontierele, iar oamenii din localitățile din zona de graniță trec dintr-o parte în alta, în vizită și pentru a participa la spectacolele organizate de artiști din toate cele trei țări.

Cu aceeași ocazie, liderii județelor Timiș, Csongrad și ai Provinciei Autonome Voivodina se întâlnesc într-o ședință comună.

Presedinția euroregiunii DCMT este deținută rotativ de către președinții celor trei județe din cele trei țări vecine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *