Parteneriat între Timișoara și Novi Sad, Capitalele Europene ale Culturii în 2021

parteneriat timisoara novi sad

Reprezentanții orașelor Timișoara și Novi Sad, Capitalele Europene ale Culturii în 2021 au semnat, marţi, un protocol de colaborare pentru a realiza evenimente comune și pentru a se susține reciproc în perioada următoare, prin Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021, și Nemanja Milenkovic, directorul organizației omologe din orașul sârb.

Timișoara și Novi Sad sunt înfrățite din 2005, iar în dosarele de candidatură ale celor două orașe pentru a deveni Capitale Culturale Europene în 2021 au fost menționate aceste colaborări între Banat și Voivodina. Cooperarea între cele două regiuni va fi realizată prin colaborări de bune practici, conlucrarea cu organizații din cultură și educație, încurajarea schimbului de artiști, organizarea de seminare, traininguri dar și lansarea unor anunțuri de proiecte culturale care vor putea fi finanțate și promovate în comun.

În cursul acestui an, cu sprijinul Fundației Art Encounters, artiști din Timișoara și Novi Sad vor face schimb de experiență, producând și expunând în cele două orașe partenere. Pentru anii următori sunt în pregătire și alte evenimente realizate în colaborare, cum ar fi Moving Fireplaces/Cămine în Mișcare, care va deschide o poartă între românii și sârbi aflați de o parte și de alta a graniței, sau proiectul Argonauții, desfășurat în colaborare cu Novi Sad și cu orașul grecesc Elefsina (a treia Capitală Europeană a Culturii în 2021) care va aduce spectacole pe Dunăre și Bega, atrăgând atenția asupra problemelor mediului înconjurător.

Un alt proiect important va fi autobuzul cultural prin care se vor facilita schimburi între cele două orașe, astfel încât turiștii să poată vizita la sfârșit de săptămână și Novi Sad, și Timișoara și să participe la evenimentele culturale.

„Timișoara și Novi Sad vor avea împreună o ofertă culturală complexă, se vor completa reciproc. Este extrem de important să existe astfel de colaborări, atât intracomunitare, pe plan local, dar și internaționale, cu instituții europene și cu alte orașe partenere. Relația cu Novi Sad e oarecum firească, datorită istoriei comune, a culturii comune, și ne bucurăm să fim împreună în această experiență, de a face din orașele noastre Capitale Europene ale Culturii și de a participa la transformarea lor pe termen lung, nu doar cultural, ci și social, economic, din punct de vedere al turismului. Acest parteneriat interconectează cele două orașe, făcându-le mai puternice”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Între Timișoara și Novi Sad sunt doar 150 de kilometri, astfel încât cei interesați se vor putea deplasa cu ușurință pentru a asista la evenimente, între cele două orașe fiind doar două ore distanță pe cale rutieră.

Foto: Constantin Duma


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Parteneriat între Timișoara și Novi Sad, Capitalele Europene ale Culturii în 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *