Parcul universitarilor

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea din Oradea au preluat în co-administrare Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva”, aflat în proprietatea consiliului local al comunei Gurahonț, județul Arad.

Cele trei instituţii de învăţământ superior intenţionează să dezvolte cercetarea științifică în domeniul protecției mediului înconjurător și conservării biodiversității, dar sunt preocupate și de dezvoltarea parcului ca obiectiv de interes public.

Universitățile își propun să desfășoare aici o serie de activități concrete, care țin în primul rând de întreținerea speciilor dendrologice din parc și asigurarea unui personal de specialitate necesar funcționării și întreținerii parcului, alocând în acest sens resursele necesare.

Parcul are o suprafață de 4,2 hectare și o parcelă cu vegetație forestieră de 7,4 hectare, precum și o clădire cu capacitate de cazare pentru studenți de 50-60 de locuri.

Cele trei universităţi doresc să reamenajeze terenul și clădirile aparținătoare parcului.

Cele trei universități au creat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Biodiversitate, prin care se vor identifica mecanisme de finanțare în vederea asigurării sumelor necesare pentru cheltuielile de întreținere și dezvoltare a parcului.

Spațiul va fi valorificat și prin organizarea de stagii de practică sau de cercetare de specialitate ai căror beneficiari să fie cadre didactice, cercetători și studenți, prin organizarea de ateliere de lucru, a unor școli de vară, seminarii, precum și a cantonamentelor sportive.

În luna martie a acestui an, 20 de studenți ai Facultății de Chimie, Biologie și Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara au desfășurat activități de voluntariat în cadrul parcului, în vederea executării unor lucrări specifice de întreținere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns