Parcul Central din Timişoara va deveni, peste un an, grădină vieneză

Licitația pentru reamenajarea Parcului Central a fost câștigată de asocierea de firme Lovrintim și Rogera. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat marţi că la licitație s-au prezentat trei firme, iar suma maximă din caietul de sarcini a fost fixată la 11,7 milioane de lei.

Asocierea de firme câștigătoare va reabilita parcul pentru aproape o jumătate din acești bani, adică pentru 6,5 milioane de lei plus TVA. Termenul în care Parcul Central se va transforma într-o grădină vieneză este de un an.

Conform proiectului prezentat de mai multă vreme de Primăria Timișoara, „conceptul de grădină vieneză este inspirat din ambianța Grădinilor Schönbrunn, fiind în concordanță cu titulatura municipiului Timișoara de Mica Vienă. Sistematizarea actuală a parcului rezonează cu implementarea conceptului propus. Se propune păstrarea sistematizării inițiale a amenajării existente”.

Vor fi restaurate prin placare cu marmură jardinierele, postamentul și întreaga piațetă a monumentului, stâlpii de la intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană, jardinierele dinspre zona Maria, precum și bazinele existente.

Va fi refăcută zona dedicată șahiștilor, iar pergolele din lemn și metal existente vor fi desființate, urmând a fi înlocuite cu tuneluri verzi, prin plantarea de aliniamente cu coronament masiv. Primarul Nicolae Robu a explicat că se vor efectua lucrări în special la sol și că se vor evita defrișările.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 Răspunsuri “Parcul Central din Timişoara va deveni, peste un an, grădină vieneză

 1. Unii nu prea cunosc matematica elementara 6,5 milioane plus TVA in nici un caz NU reprezinta „aproape” jumatate din suma maxima alocata de 11,7 milioane in caietul de sarcini!
  Expresia „aproape” ar fi fost corecta daca suma cheltuita pentru reabilitare parcului era mai mica de 5,85 milioane cat ar fi jumatate din ce a fost alocat!

 2. Alti bani alta distractie, firmele capusa pe capul primariei. Auzi parcuri vieneze ,asa se cheltuiesc banii timisorenilor pe parcuri si panselute si orasul nu are parcari, orasul se sufoca de praf si mizerie. Primarul este depasit de situatie,probabil problemele de sanatate l-au afectat si are nevoie de o vacanta mai lunga si sa ne lase . Cartierele sunt invadate de gunoaie, spatiul verde s-a transformat in noroi la propriu, firmele primariei au taiat jumatate din copacii dintre blocuri ca sa faca brighete pentru aprins focul la vile. Orasul nu este administrat in favoarea timisorenilor ci este stors de bani si capusat . Uitati-va in piata Victoriei au inceput sa dispara bucati din pavaj, ba se incurajeaza distrugerea acesteia cu tot felul de terase jegoase care isi deverseaza resturile printre dale si pe spatiul verde care este EMBLEMA TIMISOAREI. De ce? Ca sa refaceti pavimentul cu dale noi pe bani multi ? Asta este hotie pe fata . Primaria ar face bine sa se ocupe mai mult de curatenia orasului, datul cu matura si cu grebla nu costa milioane, sa fim seriosi. Hai nu ne mai luati de fraieri ca stim ce se intampla in orasul nostru.

 3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Central_%E2%80%9EAnton_Scudier%E2%80%9D

  Monumentul Ostașului Român[modificare | modificare sursă]

  Monumentul Ostașului Român
  Acum, în locul statuii lui Scudier este amplasat Monumentul Ostașului Român,[13][16] sculptat de Ion Vlad. Monumentul, din marmură de Rușchița, a fost dezvelit la 30 decembrie 1962,[12] iar inițial a fost dedicat „ostașului sovietic eliberator”, motiv pentru care s-a propus să fie mutat în cimitirul militar sovietic din Calea Lipovei, iar în locul său să fie refăcută statuia generalului Scudier.[16] Însă în cimitir există un alt monument al ostașului sovietic[17] și se consideră că monumentul din parc are o mare valoare artistică și că nu este neapărat al ostașului sovietic, deoarece în epocă toate armatele din Estul Europei aveau uniforme asemănătoare. Ca urmare, monumentul putea fi considerat la fel de bine unul al ostașului român, pe el fiind amplasată inscripția:[7]

  „Glorie ostașilor români, moștenitori ai tradițiilor eroice străbune, care au luptat cu eroism împotriva fascismului, pentru libertatea și independența patriei”
  După 1989 inscripția a fost modificată, monumentul fiind astfel „reciclat”:[7][16]

  „Glorie ostașului român, moștenitor al tradițiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolșevismului și fascismului pentru libertatea și independența patriei”
  Inscripția actuală este considerată și ea inadecvată istoric deoarece armata română a luptat nu numai împotrivă, ci și alături, atât de germani, cât și de ruși.[16]

Lasă un răspuns