Parc de distracţii întins pe 20 de hectare, la Timişoara?

futuroscop

Timișoara ar putea avea un parc de distracții cu jocuri electronice, pe o suprafață de 20 de hectare, după model francez. Este vorba despre un Futuroscop, un proiect care, pe lângă divertisment, va oferi posibilitatea cercetării și dezvoltării unor tehnologii moderne.

Noul concept de muzeu al științei ar putea crea peste 1.000 de locuri de muncă și ar aduce o dezvoltare importantă a serviciilor turistice și conexe pentru Timișoara, pe lângă implicarea în procesul educativ. Deocamdată, proiectul se află în faza de studiu de prefezabilitate și, chiar dacă există un posibil investitor, legislația românească nu are încă prevederi clare privind parteneriatul public-privat.

Autorul proiectului viitorului Futuroscop din Timișoara este Dan Bedros, consulul onorific al Franței în orașul de pe Bega. El a avut ca model un proiect similar pus în practică la Poitiers, în Franța, ce are o cifră anuală de afaceri de peste un miliard de euro. Futuroscopul timișorean ar fi o combinație între un muzeu de anticipație, educație și divertisment, care ar atrage ca un magnet în special tinerii.

EXCLUSIV FOTO! Maşină condusă de o femeie de 67 de ani, spulberată de tren lângă Timişoara

„Conceptul proiectului are la bază extensia sensului atribuit în mod tradițional unui muzeu spre un nou termen de definire a acestuia, respectiv polispațiu. Acest concept pornește de la cel de mall (zonă publică aglomerată, în care se desfășoară mai multe activități, polarizatoare de interese urbane). În acest caz, activitățile dominante sunt cele de educație, educație prin agrement, agrement prin educație, economice și servicii complementare acestora”, se arată în proiect.

ACCIDENT CUMPLIT! Cinci tineri AU MURIT

Într-un spațiu comun, vor funcționa atât un muzeu, cât și activități complementare, care să aducă Timișoara pe harta destinațiilor turistice europene. Calitatea vieții pe plan local va crește, în perspectiva dezvoltării culturii, științei și tehnologiei în Europa până în 2030, având la bază dezvoltarea personalității umane prin interacțiune cu cele mai avansate tehnologii (Imax, 3D, 4D, 5D, holograme, lasere, proiecții interactive și altele).

Prin realizarea proiectului se urmărește educarea publicului de toate vârstele în spiritul valorilor umanității, ale ştiinţei, tehnicii și, nu în ultimul rând, al inovației, creativității și al anticipației. Copiii și tinerii vor putea lua contact cu cele mai moderne tehnologii, dar o vor face în joacă și în acord cu stilul lor de viață.

Locuri de muncă și investiții

Problemele critice din zonă pentru care investiția ar găsi rezolvare sunt: depopularea Timișoarei după 1989 de circa 50.000 de locuitori, lipsa investițiilor majore, stagnarea căilor de comunicații moderne, scăderea numărului de elevi și studenți. Estimările realizării proiectului sunt optimiste, iar Dan Bedros susține că la o investiție de 50 de milioane de euro, s-ar crea doar în ceea ce înseamnă activitățile din parcul tehnic 800-1.000 de locuri de muncă, iar dacă le-am adăuga pe cele colaterale, numărul acestora s-ar dubla.

Ilie Năstase divorţează de Brigitte

„Am discutat cu o firmă din Luxemburg care poate să asigure finanțarea, dar suntem blocați pentru că nu există încă o lege a parteneriatului public-privat. Se pare că ar fi undeva, la Camera Deputaților, dar nu este o lege prioritară. Ar fi necesare cam 30 de hectare și nu ar fi o problemă să găsim teren privat. Investiția ar trebui amplasată în nordul orașului, aproape de autostradă, iar Timișoara e ideală pentru așa ceva. Investitorii ar vrea o participare a autorităților locale care să concesioneze terenul, pentru că ei consideră că un astfel de muzeu constituie un fenomen social, iar pentru dezvoltarea întregii zone este nevoie de implicarea autorităților”, consideră Dan Bedros.

Studiile de piață preliminare estimează că fiecare utilizator poate cheltui circa 50 de euro pentru serviciile Futuroscopului și avansează un număr zilnic de 100.000 de utilizatori.

Proiectul a fost inclus în planul de dezvoltare a Timișoarei pentru următorii ani. Din păcate, fără o legislație limpede în domeniul colaborării public-private, o idee de viitor și care ar spori atractivitatea întregii zone riscă să rămână într-un dosar și să strângă praful de prin sertarele autorităților.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Parc de distracţii întins pe 20 de hectare, la Timişoara?

  1. asta ar fi cea mai inteligenta misare posibila…… nu locurile de munca sant importante si flucsul de oameni care ar fi …. consumul dintrun parc de distractie intro singura zi sa fie undeva la 100 mii euro numai tva ar ajunge la un 15mii pe zi….. toata economia orasului sar pune in miscare …. pacat ca primarul nostru nu are viziuni din astea….

  2. in primul rand primarul Robu sa faca curatenie generala in oras unde in prezent este mare mizerie. Orasul Timisoara a devenit o mare pubela de gunoi nimeni nu se mai ocupa de curatenia orasului si a spatiilor verzi. Se pare ca primarului Robu nu ii place curatenia orasului si se ocupa numai de buzunarul propriu. Asa se depopuleaza Timisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *