Paguba municipalităţii după furtună: peste 4,3 milioane de lei

Distrugerile provocate doar clădirilor publice şi amenajărilor edilitare din Timişoara de vijelia care s-a dezlănţuit duminică sunt în valoare de peste 4,3 milioane de lei, potrivit unui bilanţ întocmit de municipalitate.

Primarul Nicolae Robu a oferit detalii, marţi, cu privire la distrugerile constatate, dar şi cu referire la intervenţiile entităţilor din subordine, fiind vorba despre societăţile care au ca acţionar majoritar Consiliul Local Timişoara, precum şi de firme colaboratoare, cărora li s-a adăugat formaţiunea de intervenţie SALVO.

Primarul nu a uitat să amintească Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a contribuit major la deblocarea unei Timişoare cu mii de copaci doborâţi, fire de energie electrică rupte şi o sumedenie de alte stricăciuni care au blocat pentru mai multe ore viaţa normală din oraş. Robu s-a referit apreciativ la adresa entităţilor aflate sub comanda primăriei.

„Obişnuiesc să mă exprim critic, atunci când e cazul, cu referire la cei cu care colaborez, dar de această dată trebuie să apreciez eforturile celor de la Horticultura, Retim, SDM, grupul SALVO şi diverse societăţi cu care colaborăm”, a spus Nicolae Robu.

 

Distrugeri importante la şcoli şi spitale

Edilul-şef al Timişoarei a enumerat unităţile de învăţământ, spitalele şi alte instituţii afectate: Liceul de Arte Plastice ; acoperiş distrus complet; Colegiul Tehnic de Vest – acoperiş afectat semnificativ, Liceul Dositei Obradovici – copaci mari căzuţi, lipsa alimentării cu electricitate şi acoperişul afectat parţial; Liceul Auto – acoperiş afectat semnificativ şi copaci doborâţi; Şcoala Generală nr. 27 – acoperiş afectat; Şcoala Generală 6 – acoperiş afectat semnificativ; Şcoala Generală nr. 26 – acoperiş afectat semnificativ; Liceul J. L. Calderon – acoperişul degradat; Şcoala nr. 28 – acoperişul distrus în proporţie de 80 la sută; Liceul Economic – acoperişul corpului B afectat semnificativ, iar cel al corpului A a suferit pagube mai reduse; Liceul Grigore Moisil – acoperişul corpului din Piaţa Balcescu a fost afectat semnificativ; Colegiul Bănăţean – acoperişul căminului a fost afectat într-o măsură importantă; Grădiniţa cu program prelungit nr. 48 – acoperişul afectat puternic şi un copac căzut; Grădiniţa Lenau de pe strada Ghirlandei – acoperişul afectat; Liceul Teoretic Lenau -acoperişul afectat şi un copac căzut. Liceul Henri Coandă – acoperişurile şcolii şi căminelor au fost afectate semnificativ, iar cel al atelierului a fost distrus complet; Liceul Emanoil Ungureanu – acoperişul şcolii a fost afectat în mare parte, iar acoperişurile de la cantină şi cămin au fost afectate semnificativ; Grădiniţa cu program prelungit nr. 3 – acoperiş afectat semnificativ; Spitalul Victor Babeş – acoperişul afectat; Spitalul Municipal, Ginecologie -acoperiş afectat şi un copac căzut; Spitalul Municipal, Oftalmologie – acoperişul afectat semnificativ; Filarmonica Banatul – acoperişul afectat semnificativ; Primăria Municipiului Timişoara – acoperiş afectat. La grădina zoologică, de asemenea, stricăciunile sunt foarte mari, valoarea pagubelor cifrându-se la peste 800.000 de lei.

 

3.500 de copaci rupţi în Timişoara

Totodată, potrivit spuselor primarului, furtuna a distrus circa 3.500 de copaci din Timişoara. „Am dispus ca intervenţiile să aibă loc cu prioritate pe străzile cu circulaţie foarte mare, iar pe cele de rangul doi în ceea ce priveşte traficul, să se lucreze ulterior pentru degajarea arborilor şi crengilor căzute. Am decis ca intervenţiile în parcuri să aibă loc abia în ultima fază. Mai avem de muncit pentru înlăturarea consecinţelor calamităţii. Sper ca până la sfârşitul săptămânii să reuşim să ridicăm toţi arborii şi crengile căzute”, a afirmat primarul.

Municipalitatea timişoreană i-a înaintat chiar ieri premierului Mihai Tudose o listă cu clădirile afectate puternic de vijelie. Robu susţine că va solicita finanţări guvernamentale în special pentru repararea şcolilor şi spitalelor care au suferit stricăciuni importante.

 

Robu, fără comentarii despre tragedia din Calea Lugojului

Din nefericire, furtuna teribilă a provocat în Timişoara moartea a două persoane şi rănirea altor zeci, dintre care unele se află încă în stare gravă, internate în spital. Tragedia tânărului de 24 de ani care şi-a pierdut viaţa după ce poarta de la intrarea din Calea Lugojului s-a prăbuşit peste automobilul în care se afla a creat mai multă vâlvă.

Motivul îl constituie faptul că poarta respectivă a fost modernizată în urmă cu doi ani, lucrarea fiind comandată de primărie şi executată de o firmă particulară care a mai participat şi la alte investiţii ale municipalităţii. Primarul Nicolae Robu a afirmat, ieri, că nu doreşte să facă vreun comentariu cu privire la eventuale vinovăţii care au dus la această dramă.

„Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat, pentru că s-a pierdut o viaţă de om. Dar eu nu îmi permit să dezvinovăţesc şi nici să învinuiesc pe cineva sau să fac orice altă speculaţie. Există o instituţie abilitată să cerceteze acest caz: Parchetul. Dacă sunt persoane vinovate, vor fi pedepsite după legile ţării”, au fost singurele precizări ale lui Robu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Paguba municipalităţii după furtună: peste 4,3 milioane de lei

  1. Cum? Păi cine striga: Sunteți penibili, nu vă mai răspund! Nu era Robu? Cu atitudine de șobolan care părăsește primul corabia.

Lasă un răspuns