Pacienții oncologici, risc crescut în cazul infecției cu COVID-19

coronavirus 20

Comisia de specialitate oncohematologie pediatrică atrage atenția asupra impactului infecției cu coronavirus asupra pacienților cu afecțiuni oncologice și pediatrice. Potrivit acesteia, rata de supraviețuire în cancerele pediatrice s-a îmbunătățit constant în timp, dar rămâne o cauză semnificativă a morbidității și mortalității în rândul copiilor.

Infecțiile sunt o complicație majoră a cancerului și tratamentelor oncologice. Infecțiile virale respiratorii dobândite în comunitate, la acești pacienți, cresc morbiditatea, mortalitatea și pot duce la întârzierea chimioterapiei. Acestea sunt rezultatul infecțiilor cu un grup eterogen de virusuri incluzând
virusuri ARN, cum ar fi virusul sincitial respirator, virusul gripal, virusul parainfluenza,
metapneumovirusul, rinovirusul, și coronavirusul (SARS-CoV).

Manifestările clinice variază semnificativ în funcție de tipul de virus și de tipul și gradul de imunosupresie, variind de la boala asimptomatică sau ușoară până la pneumonia fatală progresivă rapidă. Infecțiile din această populație se caracterizează printr-o rată mare de progresie de la infecția tractului respirator superior până la inferior și viremie prelungită. Utilizarea corticosteroizilor și a terapiei imunosupresive ca terapii antineoplazice sunt factori care cresc riscul de evoluție severă a bolii.

Cursul clinic este adesea dificil de prevăzut, iar semnele clinice sunt nespecifice. Prevenirea rămâne una dintre cele mai importante strategii împotriva acestor virusuri. Experiența din China, recent publicată [Liang și colab. Lancet Oncology 2020; 21: 335] arată că rata infecției cu COVID-19 este mai mare la pacienții cu cancer decât în populația generală: unu la sută dintre cazurile confirmate cu COVID-19 au avut un istoric de cancer, comparativ cu incidența cancerului în populația general de 0.29% /100.000 locuitori.

Alarmant este faptul că printre pacienții infectați, riscul de dezvoltare al complicațiilor respiratorii severe, care necesită îngrijiri de ATI a fost mai mare la bolnavii de cancer decât la celelalte persoane. Un criteriu prognostic important pentru riscul de a dezvolta complicații respiratorii severe a fost istoricul de chimioterapie sau chirurgie în lunile precedente. De asemenea, rata de deteriorare respiratorie a fost mai rapidă la pacienții cu cancer.

STAI ACASĂ! AGIL ÎȚI LIVREAZĂ GRATUIT BUNĂTĂȚILE LA CARE POFTEȘTI

În concluzie, pacienții cu cancer prezintă un risc mult mai mare (de patru până la cinci ori) de a dezvolta foarte rapid complicații respiratorii severe, inclusiv deces, îndeosebi dacă au suferit intervenții chirurgicale sau au primit chimioterapie în săptămânile precedente. Se poate aprecia că în prezent pacienții oncologici sunt la risc vital atât din cauza afecțiunii de fond cât și din cauza amenințării infectării cu COVID-19.

Continuarea terapiei oncologice cu viză curativă (chimioterapie adjuvantă și neoadjuvantă, radioterapie în cadrul tratamentului multimodal de control al tumorii) trebuiesc efectuate conform programărilor și planului de tratament multidisciplinar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *