Pacienții, încurajați să raporteze efectele adverse ale medicamentelor

farma

Farmaciștii independenți reuniți în grupul ”Ethica” – pentru a se delimita de lanțurile farmaceutice – demarează campania „Siguranţa contează! Raportează o reacţie adversă” prin care vor informa şi educa pacienţii în legătură cu administrarea corectă şi în siguranţă a medicamentelor, urmărindu-se și conştientizarea efectelor nedorite ce pot apărea.
”Medicamentele produc efecte terapeutice şi sunt calea de tratare principală a bolilor oamenilor. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie să fie conştient că orice medicament poate produce efecte nedorite sau manifestări neplăcute, numite efecte sau reacţii adverse. În majoritatea lor, acestea sunt minore, însă există posibilitatea ca unele dintre ele să fie grave. Reacţiile nu sunt întotdeauna imediate, ci pot apărea şi la luni sau chiar ani distanţă”, au transmis farmaciștii din grupul ”Ethica”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a definit reacţiile adverse ca ”răspunsuri nocive și neintenționate la medicamente care apar la dozele utilizate în mod obișnuit la om pentru profilaxia, diagnosticarea sau terapia bolii”. Ele pot apărea la administrarea celor mai uzuale medicamente şi chiar după o utilizare îndelungată a unui anumit produs. Potrivit estimărilor, între cinci și șapte la sută din totalul spitalizărilor sunt cauzate de reacţiile adverse, iar până la 20 la sută dintre pacienți prezintă o reacţie adversă în timpul internării.
Raportarea reacţiilor adverse este esenţială pentru realizarea de medicamente mai sigure. Cu fiecare sesizare, baza de date a informaţiilor despre un anumit medicament creşte şi cercetările suplimentare fac să apară versiuni mai sigure ale acelui medicament sau, dimpotrivă, să fie retras de pe piaţă.
Campania derulată de grupul ”Ethica” este realizată în colaborare cu Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, şi se bazează pe informarea pacienţilor prin flyere oferite gratuit în farmacie şi formulare de raportare a reacţiilor adverse.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns