“Orice minut este important”. 29 octombrie – Ziua Mondială a Accidentelor Vasculare (AVC)

“Orice minut este important”. 29 octombrie - Ziua Mondială a Accidentelor Vasculare (AVC)

“Orice minut este important”. 29 octombrie – Ziua Mondială a Accidentelor Vasculare (AVC).

În fiecare an, la nivel mondial, sunt înregistrate peste 17 milioane de noi cazuri de accidente vasculare cerebrale. Mai bine de jumătate dintre pacienții cu AVC decedează sau rămân cu diverse dizabilități. Astfel, accidentele vasculare cerebrale reprezintă a doua cauză de mortalitate în lume.

CITEȘTE ȘI: Reprezentanții studenților de la UVT, în conflict cu directorul bibliotecii universitare

Potrivit statisticilor, în România se înregistrează anual aproximativ 60.000 de noi cazuri de AVC-uri. De altfel, țara noastră este printre primele în Europa în ceea ce privește incidența cazurilor. Medicii spun că un sfert dintre pacienții cu accident vascular cerebral mor în prima lună, iar peste 30 la sută rămân cu un anumit grad de dizabilitate care ii face să aibă nevoie de îngrijire permanentă.

“În cazul unui accident vascular cerebral, orice minut contează. AVC-ul se produce în urma blocării sau ruperii unei artere care transporta sânge oxigenat către creier. Practic, țesutul cerebral dintr-o anumită zonă a creierului nu mai este alimentat cu oxigen și substanțe nutritive. Din acel moment, celulele cerebrale încep să moară. Cu cât se intervine mai repede, cu atât se poate reface circulația cerebrală. Și vorbim de trei tipuri de accidente cerebrale: ischemic tranzitoriu, când fluxul cerebral este blocat o perioadă scurtă de timp, de câteva minute, și se produc așa-numitele mini AVC-uri, accident cerebral ischemic, când, de exemplu, un cheag de  blochează circulația sângelui către creier, sau de cel hemoragic, care este și cel mai grav, când artera cerebrală se rupe ori sângerează. În ultimele două cazuri, intervenția cât mai rapidă într-un centru specializat în revascularizare este deosebit de importantă. Cu cât medicii intervin mai repede, cu atât șansele de supraviețuire cresc”, spune asist. univ. dr. Alina Negru – medic primar cardiolog.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Accidentelor Vasculare este “#Precioustime” (#timppretios”) și arată importanța pierderii fiecărui minut până la o intervenție salvatoare.

“Oamenii trebuie să înțeleagă importanța semnelor și simptomelor unui accident vascular cerebral. Mai mult, este foarte important să ne axăm și pe prevenție. Trebuie să conștientizăm riscurile producerii unui AVC. Iar printre ele se numără hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul, fumatul și alte boli cardiovasculare, printre care fibrilația arterială, care este unul dintre factorii declanșatori cei mai puternici. Cu alte cuvinte, aproape 90 la sută din cazuri pot fi prevenite. La fel de important, însă, este și accesul rapid la intervenția medicală și tratamenul pentru AVC”, spune asist. univ. dr. Alina Negru medic primar cardiolog.

Începând cu 2010, accidentul vascular cerebral a fost declarat, la nivel global, o urgență de sănătate publică.

foto:amt-ciocana.md

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *