Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, oaspete la Universitatea de Vest din Timişoara

Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, oaspete la Universitatea de Vest din Timişoara

Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, oaspete la Universitatea de Vest din Timişoara

Universitatea de Vest celebrează valorile universale contemporane și propune comunității timișorene un eveniment de mare impact, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este invitat și onorat la Timișoara în cadrul a două întâlniri culturale organizate de UVT.

Prima dintre acestea va avea loc luni, 3 aprilie, începând cu ora 19,30, în Aula Magna a UVT, când prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu.

Intrarea se va face pe baza înscrierii prealabile, în limita locurilor disponibile, prin intermediul acestui unui formular de găsit pe internet la (https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeYEM1Ok7k…/viewform).

În 4 aprilie, începând de la ora 10, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european. Intrarea se va face pe baza înscrierii prealabile, în limita locurilor disponibile, prin intermediul aceluiași formular.

Laureatul se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.

Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorulul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

CITEŞTE ŞI: Banatul medieval, o istorie fascinantă

Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Foto: Independent Türkçe


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *