Organizațiile civice din Timișoara, îngrijorate pentru libertatea de exprimare! Se pregăteşte un nou protest

protest 3

Organizațiile neguvernamentale Inițiativa Timișoara și Societatea Timișoara privesc cu îngrijorare interesul subit al Poliției Județene Timiș de a investiga presupuse fapte de incitare publică săvârșite pe rețelele sociale de organizatorii protestelor civice.

„Suntem surprinși că această campanie de așa-zisă curățare a mediului virtual de posibili infractori periculoși a început prin anchetarea unor oameni care își exercită unul dintre cele mai importante drepturi constituționale, dreptul la liberă exprimare. Facem precizarea că toate protestele desfășurate anul trecut în Timișoara au avut aviz de la municipalitate și s-au derulat fără incidente, într-o perfectă colaborare cu Jandarmeria Română.

În nici unul dintre aceste proteste nu s-au înregistrat acte de violență sau alte fapte condamnate de Codul penal, așadar prezumția de incitare publică nu este justificată. În contextul în care au fost date zeci de amenzi protestatarilor din toată țara, însumând mii de euro, au fost ridicați și lipsiți de libertate fără temei legal activiști civici, deschiderea unor dosare penale pentru presupuse fapte înregistrate în mediul virtual reprezintă punctul culminant al campaniei de persecuție politică a celor care se opun actualului regim politic.

Orice cetățean român care îndrăznește a se exprima împotriva politicilor cleptocratice ale puterii politice actuale, riscă din acest moment să fie hărțuit, încarcerat sau chiar condamnat după modelul instituit în Rusia sau Turcia. Atenționăm cetățenii că autoritarismul și dictatura se instalează treptat, prin învrăjbirea diferitelor categorii sociale, prin folosirea unor instituții publice ca instrumente politice de represiune, prin modificări legislative nedemocratice, prin abuzuri repetate la adresa drepturilor civile etc

Mai devreme sau mai târziu, fiecare cetățean, cu excepția beneficiarilor corupției, riscă să suporte rigorile unui stat nedemocratic și abuziv. Democrația trebuie apărată de noi toți, prin toate mijloacele pe care democrația și avansul tehnologic ni le permit, în mediul virtual, cât și în stradă”, se arată în comunicat.

Următorul protest va avea loc în Piața Operei, în 20 ianuarie, la ora 18.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Organizațiile civice din Timișoara, îngrijorate pentru libertatea de exprimare! Se pregăteşte un nou protest

  1. Daca tot ce sunt in stare sa faca promotorii democratiei e sa adune in piete mii de oameni care sa tipe, apoi sa plece acasa multumiti ca tipand o ora, doua, trei, darama sistemul mafiot, asta e un exemplu bunicel despre cat de imaturi sunt.
    Bravo, si felicitari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *