Ordinul Arhitecților face apel pentru deblocarea urbanistică a Timișoarei

santier1

Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, este o organizație profesională de interes public cu peste 700 de membri, funcționând în baza Legii 184/200, republicată.

CITEȘTE ȘI: Anunţ important făcut la Timișoara de vicepremierul Daniel Suciu. Într-o lună, avem locaţia sălii polivalente

OAR Timiș are ca atribuții protejarea și promovarea calității produsului de arhitectură şi urbanism la nivel local și reprezentarea intereselor membrilor săi în faţa autorităţilor administraţiei publice locale şi a celorlalte autorităţi organizate la nivel local. Arhitecții din Timiș au făcut un apel către toate autoritățile competente pentru a finaliza noul Plan Urbanistic general al Timișoarei și a debloca dezvoltarea orașului.

„După cum s-a văzut pe parcursul lunii septembrie, municipiul Timișoara nu poate funcționa fără un Plan Urbanistic General (PUG) valid, acesta fiind instrumentul principal prin care se reglementează activitatea sectorului de construcții și se coordonează dezvoltarea urbanistică și spațială a orașului.
Absența Planului de Urbanism General duce la blocarea activității de proiectare, autorizare și de construcții pe raza municipiului Timișoara, cu efecte economice și sociale nefaste. Prelungirea valabilității vechiului PUG Timișoara, elaborat acum 20 de ani reprezintă o soluție de avarie, aprobarea unui nou PUG fiind o prioritate absolută pentru a avea o dezvoltare coerentă, adaptată condițiilor și nevoilor actuale din oraș. În această calitate, reacționând la sesizările primite de la dezvoltatori și de la membrii săi, OAR Timiș face un apel public către toate părțile implicate în administrația publică a orașului (locală, județeană și națională) de a conlucra pentru o rezolvare corectă și rapidă a problemei Planului de Urbanism General al Municipiului Timișoara. Încurajăm în același timp definitivarea noului PUG, aflat în curs de elaborare de mai mulți ani (din anul 2010), respectiv găsirea de acorduri în acest sens de către părțile implicate pentru a evita situații similare pe viitor. Ne reafirmăm deschiderea pentru dialog cu toți actorii din spațiul public interesați în găsirea soluțiilor optime și obținerea unui mediu construit sănătos și sustenabil, adaptat nevoilor contemporane ale orașului nostru”, se arată în apelul lansat de Colegiul Director al Ordinului Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș.

Reamintim că pe parcursul lunii septembrie activitatea de emitere a autorizațiilor de construire de către Primăria Timișoara a fost blocată, în urma unei plângeri prealabile depuse de instituția prefectului. Cu câteva zile în urmă, municipalitatea a primit avizul necesar de la Ministerul Dezvoltării, pentru prelungirea vechiului PUG, până la aprobarea celui nou, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019.

Cel mai optimist termen avansat de primarul Nicolae Robu pentru aprobarea noului plan ajunge la câteva luni de acum înainte, edilul considerând că o întârziere este de preferat unui document prost gândit. Totuși, după cum factorii competenți au mai atras atenția, la acest nou PUG se lucrează deja de un deceniu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns