Oraşul Ciacova îşi schimbă înfăţişarea în acest an

Cula Ciacova

Reabilitarea turnului de apărare turcesc – cula, cum mai este denumită fortificaţia – din Ciacova urmează să se materializeze în acest an, proiectarea fiind actualmente în faza finală, după cum aflăm de la primarul Petru Filip.

Investiţia prin care obiectivul ar urma să fie inclus în circuitul turistic va fi în valoare de peste un milion de euro, cuprinzând atât lucrările de renovare a edificiului şi amenajarea în incintă a unui muzeu, cât şi cheltuieli pentru promovarea turistică. De asemenea, pe culă va fi amplasat un telescop prin care vizitatorii vor putea privi împrejurimile.

Cula Turcească (foto), nume sub care e cunoscută clădirea, este, de fapt, anterioară stăpânirii otomane. A fost atestată pentru prima dată în secolul al XIV-lea, dar ulterior a fost cucerită, apoi fortificată suplimentar de turci, care au stăpânit-o din 1551 până în 1697. Finanţarea investiţiei este nerambursabilă, provenind din fonduri europene. Durata de execuţie a lucrărilor de reabilitare ar fi de numai şase luni.

Alte proiecte importante

Un alt proiect prin care centrul oraşului Ciacova ar urma să sufere o schimbare la faţă vizează pavarea cu piatră cubică a trei tronsoane de străzi. Este vorba despre străzile Avram Iancu, Nicolae Bălcescu şi Gheorghe Doja, fiecare dintre ele urmând să aibă pavaj nou în zona de intrare în piaţa centrală a oraşului.

În acest caz, sursa de finanţare este bugetul local, valoarea lucrărilor fiind estimată la 1,4 milioane de lei. Pentru o altă investiţie majoră care se va derula în acest an – reabilitarea a zece kilometri de străzi din Ciacova – edilii au reuşit să atragă o finanţare guvernamentală, prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns