Operaţie spectaculoasă în vestul țării: Medicii au salvat viaţa unei tinere gravide infectate cu Covid-19 şi a copilului acesteia

Tânără gravidă lăsată să aștepte ore în șir în rezerva din spital până i-a murit copilul în pântece

Două echipe ale Spitalului Municipal din Oradea (formată din doi specialişti în ATI) şi Spitalului Judeţean (condusă de chirurgul Petru Chitulea) au realizat joi noapte o operaţie spectaculoasă prin care au salvat de la deces o orădeancă de doar 26 de ani, infectată cu Covid şi având două tumori ovariene gigantice, dar şi pe fătul acesteia. „Am lucrat ca o singură echipă, extraordinară”, a explicat BIHOREANULUI dr. Chitulea, care i-a scos femeii două tumori de 10 şi de 12 centimetri, evitând decesul nou-născutului, dar şi al pacientei.

Şi cu tumori gigantice, şi cu Covid

Surse medicale din Spitalul Municipal Oradea afirmă că operaţia care a salvat cele două vieţi a fost cea mai complicată din acest an şi cu totul neobişnuită din cauză că a necesitat implicarea a două echipe, una de la această unitate, cealaltă de la Maternitatea Spitalului Judeţean, în condiţiile în care femeia gravidă era într-o stare gravă atât din cauza tumorilor ovariene, cât şi a infecţiei cu SARS-CoV-2, care i-a provocat o insuficienţă respiratorie severă ce periclita inclusiv viaţa fătului.

„Pacienta, însărcinată în 29 de săptămâni, a fost adusă la Spitalul Municipal, pe secţia de Boli Infecţioase I din strada Coposu, în cursul zilei de duminică 30 august, zi în care fusese confirmată Covid pozitivă. A doua zi, luni, a fost transportată la Maternitate deoarece acuza dureri în zona ovarelor, iar miercuri a fost adusă din nou la Municipal, la ATI. Joia aceasta, noaptea, starea i s-a agravat şi mai mult, iar echipa de anestezişti care era de gardă, formată din dr. Sebastian Dobjanschi şi dr. Sebastian Stanciu, a decis să cheme un chirurg obstetrician pentru o intervenţie chirugicală de urgenţă”, au explicat sursele BIHOREANULUI.

Chemaţi de acasă

După miezul nopţii, la Spitalul Municipal a ajuns o echipă de chirurgi obstetricieni, formată din dr. Petru Chitulea şi dr. Cristian Cheta, de la Maternitate, care au decis să iniţieze o operaţie de extragere a fătului în lipsa căreia în scurt timp ar fi decedat atât gravida, cât şi copilul.

„Imediat ce am ajuns la Municipal, mi-am dat seama că dr. Dobjanschi a avut marele merit de a fi ţinut pacienta în viaţă, în ciuda faptului că avea o concentraţie de oxigen în sânge de numai 50%”, a povestit BIHOREANULUI dr. Chitulea.

„Am extras întâi fătul, pentru a decongestiona plămânii femeii. În orice situaţie, sarcina este un risc major dacă pacienta este infectată, deoarece produce o aplazie imunitară biologică, organismul femeii trebuind să suporte o aşa numită hetero-grefă biologică, sarcina. Uterul femeii, care era în insuficienţă respiratorie gravă din cauza unei duble pneumonii pe fondul Covid, împingea organele spre plămâni, agravând şi mai mult această insuficienţă respiratorie”, a spus chirurgul.

„Dacă nu extrăgeam fătul, în cel mult 30 minute înceta din viaţă, iar viaţa pacientei era şi ea în pericol maxim. În aproximativ o oră, cele două echipe am reuşit să finalizăm cu bine intervenţia, atât femeia, cât şi fătul fiind în stare stabilă”, a mai spus dr. Chitulea.

Pruncul la Maternitate, mama tratată cu plasmă la Municipal

Imediat după naştere, fătul a fost transportat de urgenţă la Maternitate, în grija neonatologului Radu Galiş, iar medicii de la Municipal, unde lăuza a rămas, au continuat tratamentele pentru a-i salva viaţa.

La solicitarea specialiştilor de la ATI şi Boli Infecţioase din această unitate, Centrul de Transfuzie Bihor a cerut ajutor naţional pentru a primi plasmă convalescentă de la pacienţi trecuţi prin Covid pentru a-i fi transfuzată pacientei.

De altfel, o postare făcută sâmbătă dimineaţă pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Bihor precizează că au fost aduse la Oradea trei unităţi de plasmă convalescentă de la Centrul de Transfuzie din Hunedoara. „Rezultat: stare stabilă mamă şi nou-născut! Concluzia: curaj, profesionalism, devotament!”, scrie în postarea Centrului de Transfuzie Bihor.

În prezent, potrivit surselor medicale ale BIHOREANULUI, fătul, care a cântărit doar 1,5 kilograme la extracţie, are o stare bună, iar specialiştii anestezişti de la Municipal depun toate eforturile pentru a o face bine şi pe orădeanca de 26 de ani.

(foto: generic, sursa: lancashiretelegraph.co.uk)

ebihoreanul


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *