Omul care a făcut prima anvelopă la Timișoara

gheorghe volacu

Este o realitate certă faptul că Timișoara are o mulțime de oameni de succes, care trăiesc lângă noi, ajută și lucrează în această comunitate. Sunt bănățeni, veritabili sau adoptați, care înseamnă ceva pentru Timișoara, pentru Timiș. Pentru Banat. Gheorghe Volacu este unul dintre acești oameni. Cine vrea să afle mai multe despre fabrica de anvelope din orașul de pe malurile Begăi ar trebui să-l cunoască.

Gheorghe are 47 de ani și alura unui om care emană energia și siguranța de sine a unui profesionist cu o experiență extrem de bogată. Povestea lui a început departe, în celălalt capăt al țării. A lucrat la combinatul Petrochimic din Năvodari, iar de acolo a venit la Timișoara. După un deceniu petrecut în Comtim – fosta fabrică de procesare a cărnii, el a început munca la Continental, în urmă cu 17 ani. A fost printre primii angajați.

„Trecerea de la măcelărie la un echipament sofisticat, cu o grămadă de beculețe, de butoane, cu sunete de avertizare și, mai ales, la responsabilitatea pe care o aduce cu sine a fost un lucru cu care m-am obișnuit greu. Am început aici de la zero”, își amintește.

Acum este responsabil de un departament cu 300 de oameni: Secția tăiere-calandrare (calandrare – trecerea cauciucului printr-o presă, în vederea subțierii, netezirii materialului). Când vorbește despre colegi și despre munca sa are o privire jucăușă și plină de energie. Îi cunoaște pe toți. Știe ce face fiecare, pentru că și el, la un moment dat, a trecut pe unde sunt ei acum. A început ca operator-linie și în acest moment ocupă funcția de șef de schimb.

„Primul echipament din fabrică eu l-am pornit. Am lucrat doi ani cu acesta. Am produs în această perioadă vreo 2.000 de anvelope. Dar de un lucru sunt foarte încântat: eu am făcut prima anvelopă Continental din Timișoara. Am lucrat pe o mașină, Triplex, și am scos, efectiv, o anvelopă de 13 țoli. Ce bucurie pe mine! Eram așa de mândru! Dar și ce emoții am avut până m-am obișnuit cu mașina! Îți dai seama, câtă responsabilitate era pe mine?”, spune Ghiță, în fața Triplex-ului.

Se uită duios la o mașinărie de câteva tone, mare și greoaie. Echipamentul pe care a lucrat el la început. Pune mâna pe ea și își amintește cum se lucra atunci în fabrică. Este voios. Are zâmbetul unui om împlinit, iar ochii lui mari completează convingător povestea experiențelor sale în fața echipamentului care i-a mers la suflet.

Pe secție este foarte vorbăreț și vesel. Povestește despre componentele unei anvelope, despre colegii lui cu care lucrează de ani de zile, dar și despre cei noi, care acum învață meserie. Vorbește cu pasiune, tare, cu gesturi largi și se salută, din când în când, cu cei pe lângă care trece. Se oprește să vadă cum merge treaba. Dă sfaturi și le oferă ajutorul colegilor care i-l caută. În 17 ani de serviciu, el a lucrat la peste 2.000 de anvelope.

Împreună cu soția și fiul

Din 2012 și soția lui, Ileana, lucrează în fabrica de anvelope. Mai mult, din 2014, fiul lui, Dragoș, este angajat ca motostivuitorist. Lucrează în departamente diferite. Au responsabilități diferite, dar sunt împreună. Când vine vorba despre familie, Gheorghe este la fel de entuziast, vorbește mult și cu drag, gesticulează și apoi trece într-un registru serios:

 

continental 3

De vorbă cu un coleg despre activitățile din fabrică

 

„La început, i-am zis lui Dragoș: «Vii aici ca să muncești. Dacă nu muncești, nu îți faci un rost în viață!». Părinții mei au lucrat la colectiv. Ai soției, la fel. Noi am pornit de jos și muncim. Prin exemplul nostru l-am convins că avem dreptate”. Acum, la 47 de ani, culege roadele muncii sale de o viață: după o perioadă petrecută în gazdă, apoi în chirie, acum are o casă, unde se bucură de fiecare bucată de pământ pe care o muncește după ce vine de la serviciu.

 

Continental Anvelope Timișoara

Peste 2.400 de oameni lucrează la Continental Anvelope în Timișoara. Compania a investit în capitala Banatului peste 400 de milioane de euro în tehnolgie de top și în echipamente de ultimă generație.

Sunt produse aici anvelope de la 13 la 20 de țoli, pentru clienți din întreaga lume. Dacia și Ford se numără printre principalii colaboratori. Compania a primit, în ultimii doi ani, premii importante de la ambii producători de mașini: distincția Q1 de la Ford și Best Supplier Award de la Dacia Automobile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Omul care a făcut prima anvelopă la Timișoara

  1. Pacat de acesti oameni buni si responsabili. Fabrica aia polueaza muuulte familii. Acesti angajati n-au nici o vina ca este amplasata acolo fabrica aia. Ce primarie trebuie sa fie, ce mana de fier trebuie sa aiba viitorul primar ca sa mute fabrica aia de acolo? Ca actualul primar e de fapt o mimoza cu plete in vant care doar simuleaza ca ii pasa de aerul pe care il respiram….

    1. Domnule „anonim”, sa stiti ca masuratorile efectuate de cei de la mediu, nu indica nici o depasire a vreunui indicator poluant, in zona.
      Eu nu lucrez la Continental, sunt banatean sadea, locuiesc in Timisoara de la varsta de 6 ani, din 1975, deci nu ma puteti acuza de nimic…
      Singura mea vina, ar putea fi aceea ca sustin orice initiativa care ridica economia zonei si sunt impotriva oricaror speculatii nesustinute de argumente legale.

      1. Departe de mine gandurile carcotase la adresa angajatilor Continental. Doamne fereste, sunt oameni dintre noi, normali, muncitori, corecti. Problema mea este ca in fiecare dimineata cand ies pe balcon, imi vine mireasma asta de cauciuc. Stiu ca a iesit bine la masuratori, dar spuneti acum si dvs domnule Andrei, ca PUTE, oricum ai lua acest aer…PUTE, chiar daca e inofensiv. nu e frumos ca intr-un oras ca Timisoara, cel mai vestic oras la tarii, cel mai mare din Vestul tarii, sa puta in halul acesta aerul, pur si simplu nu e normal, nu se cade. Oriunde va duceti mai departe de Szeged, aerul e cel putin curat…inmiresmat chiar….
        Si mai o chestie. Vi se pare normal ca la o distanta mai mica de 50 metri in aer liber de furnalele acestei fabrici sa locuiasca zeci poate chiar sute de familii, cu copii mici, chiar si sub un an? Oricat de bine ar iesi acel aer la analize….acei copii ne vor spune mai tarziu cat de bun a fost acest aer pentru perioada cand plamanii lor se formeaza si cresc…. si cine va plati toate astea? Spuneti si dvs domnule Andrei? Nu noi parintii? Cu tot dragul pentru acei munciori, dar fabrica aia de muuuuuulti ani trebuia sa dispara din arealul orasului care se vrea si european TIMISOARA. bafta.

        1. Domnului Andrei: sa stiti ca la fel cum nu sunt de acord ca acea fabrica sa-si desfasoare activitatea la mai putin de 50m de plamani de oameni, la fel sunt impotriva atator masini si lipsa de interes a primariei in a reolva aceasta problema, mai ales pe centrul orasului. Nu mai ai loc sa treci pe strazi de masini…. asta din nou vi se pare normal? Nu mai tine de economie, de crestere economica chestia asta… tine de… BUN SIMT – al primariei, al cetatenilor, al soferilor. si de vointa COMISIEI PENTRU CIRCULATIE, sau mai bine spus NEVOINTA?

  2. Domnu’ Volacu este colegul meu si colaboram foarte bine impreuna,frumos articolul,felicitari si multe anvelope inainte :))

  3. Era vorba de Continental si de felul in care otraveste aerul timisorenilor. Restul incearca sa deturneze discutia. Ce frumos ar fi ca fiecare oras de pe glob sa respire aerul curat produs de fabricile de cauciucuri Continental!

  4. Sa va spun eu cateva lucruri despre acest „domn” pentru ca am avut ocazia sa-l cunosc. Acest om nu este altceva decat un mare lingau care-si ghideaza existenta pe principiul „scopul scuza mijloacele”…iar la el scopul este bunastarea personala nimic altceva. O vulpe batrana lipsita de scrupule.Sunt destule persoane care au lucrat si inca lucreaza la Continental si cunosc model de desfasurare al unei sedinte conduse de acest individ.
    Rusine Continental pentru ca promovezi acest gen de oameni….rusine „domnu” Volacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *