Oltenii nu-şi fac buletin de Timişoara

buletine Timisoara 1

Timişoara a devenit foarte atrăgătoare pentru un număr impresionat de persoane din judeţele Olteniei, cu precădere Mehedinţi şi Gorj.

Din datele prezentate de unele instituţii care monitorizează această „transhumanţă” (Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, Agenţia pentru Prestaţii Sociale Timiş), reiese că urbea de pe Bega se confruntă cu un aflux nemaiîntâlnit de cetăţeni din judeţele Olteniei, care se stabilesc în Timişoara.

Acest fenomen ar fi trebuit să se resimtă şi în evidenţele Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, unde mehedinţenii şi gorjenii ar fi trebuit să meargă ca să-şi facă un nou document de identitate. Stupoare, însă! Lucrurile nu stau deloc aşa, dimpotrivă, numărul cărţilor de identitate eliberate este în scădere.

Astfel, dacă în 2015, s-au eliberat 39.505 de astfel de documente, în 2017 numărul acestora a scăzut la 35.958! Cu alte cuvinte, vine lumea în Timişoara, dar nu îşi face şi carte de identitate, preferând să rămână cu vechiul document.

Nici în privinţa vizelor de reeşdinţă nu se simte o creştere, numărul rămânând aproximativ acelaşi în fiecare an, în jur de 8.000 de solicitanţi. Cu toate acestea, la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din Timişoara este mare aglomeraţie, îndeosebi la orele dimineţii, când sosesc autobuzele cu persoane din cele 15 comune care sunt arondate sediului din Timişoara.

De asemenea, ghişeele sunt luate cu asalt în perioada verii, când vin cei plecaţi în străinătate. Bogdan Radu Sperneac, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, spune că ar trebui făcute programări on-line, pentru a evita aglomeraţia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Oltenii nu-şi fac buletin de Timişoara

  1. Oare de ce, in era internetului si a tranzactiilor on line si a multor altor activitati on line oficiale), trebuie sa vina tot judetul Timis la un birou din Timisoara pentru buletin? de ce nu se poate depune o solicitare scrisa si sa se faca o fotografie care sa se trimita direct ? e char atat de greu ?
    Pentru mine este un mare mister de ce trebuie sa stam la cozi ca pe vremea pasoptistilor?
    Ma scuzati, dar eu consider ca asta e nivelul nostru.
    Pacat.

  2. Buna ziua,

    Am reclamat deja acest ziar la CNA, nu poti sa postezi(mai mereu) articole cu tenta rasista, cretinii aia de jurnalisti trebuie sa plateasca, cum pot oamenii sa fie atat de idioti si sa creada asa ceva.
    Eu sunt venit in Timisoara de 10 ani(am buletin de 7 ani pe Timisoara), lucrez cinstit nu am luat locul nimanui am intalnit de multe ori si banateni mult mai incapabili decat vreti voi mereu sa para, dar nu generalizez, sunt in Romania, nu in Banat, Oltenia, Muntenia,Moldova.
    Nu mai puneti botul la toata prostia asta massmedia!

  3. Silviule, stai jos!
    4!
    Acest articol ar trebui sa fie interzis prin setarile sitului – datorita titlului si a continutului defaimator fata de cetatenii romani dintr-o anumita zona geografica a acestei tari.
    2021 bate la usa, iar tu, nejurnalistule, care banuim ca te consideri banatean, dezonorezi cu brio comunitatea acestui municipiu, cunoscut si recunoscut pentru multiculturalitatea si multietnicitatea prezente de-a lungul timpului.
    P.S. Frustrarile tale nu sunt si ale Timisoarei!

  4. Eu nu inteleg unde vedeti voi in acest articol rasism ? este un articol despre niste oameni din zona olteniei (adica olteni) care vin in alta zona si nu isi fac buletin ? Sau va e rusine ca vi se spune olteni? Unde e rasismul , doar sunteti din oltenia, vreti sa vi se spuna modoveni sau cum ? In articol se prezinta un fapt nici decum o defaimare . Si sa stiti ca nu trebuie stat la coada la buletine ca pe vremea pasoptistilor , mie mia luat fix 10 min sa imi fac buletin , programare online, mers facut poza si depus acte , fix 10 min . La eliberare am mers si am ridicat buletinul in 5 min .

  5. Nu exista o lege care sa oblige persoanele care isi schimba domiciliul sa/si faca acte de identitate pentru noul domiciliu IN TERMEN DE 30 de zile? Ar trebui sa fie IN INTERESUL administratiei locale sa se conformeze TOTI noii locuitori ai Timisoarei, deoarece din cate stiu o parte din impozitul platit de angajatii firmelor este indreptat catre administratiile unde isi au domiciliul respectivele persoane. Deci: daca nu-si fac buletin de Timisoara administratia de aici PIERDE BANI. Indiferent cati bani, dar pierde. Banii respectivi se duc la administratii care nu fac absolut nimic pentru ei. Ori la Timisoara, pentru ca acest frumos oras sa ofere conditii cat mai decente, cu toate carentele care se constat, deci la Timisoara administratia asa cum e ea zglobie si robulina, dar face niste eforturi, se realizeaza investitii care necesita sume importante….In opinia mea AR TREBUI CA CEI DE LA „fortele de munca” sa nu permita angajarea nimanui la nicio firma daca persoana in cauza NU ARE BULETIN DE TIMISOARA, su macar domiciliul intr-o localitate din TIMIS.E simplu de tot, si s-ar rezolva problema.

  6. Articolul este pertinent si relateaza sec realitatea. Nici vorba de rasism. Rasismul se manifesta la aceeia care nu/si fac documente de Timis, dar traiesc aici.Este NORMAL sa vina mai multi din judetele mai apropiate, ca doar n/or veni din Constanta sau Tulcea

  7. „Din datele prezentate de unele instituţii care monitorizează această „transhumanţă” . Nu ar trebui sa apara in aceste date si cei care se muta din judetul Caransebes(nu ca as avea ceva cu ei)?Sau isi fac toti/majoritatea buletin de Timisoara/Timis?Aici as avea o curiozitate…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *