Olimpic național și internațional la fizică, timișoreanul Vlad Oros performează și în zona lingvisticii

vlad 1 2

Pentru mulți tineri din generația lui, Vlad Oros este deja un nume. Liceeanul din clasa a X-a care învață la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara a ajuns cunoscut și apreciat mai ales datorită pasiunii sale pentru fizică, fiind nu doar o prezență constantă la concursurile și olimpiadele organizate pentru această disciplină, ci și distins cu numeroase premii și medalii.

CITEȘTE ȘI: Copil lovit de un microbuz, într-o localitate din vestul țării

Întrucât iubește competiția, lui Vlad perioada de pandemie i-a adus o ușoară dezamăgire, pentru că au fost sistate olimpiadele și concursurile naționale organizate de Ministerul Educației, care ar fi trebuit să aibă loc în format fizic. Nu a făcut, însă, un pas în spate, continuând antrenamentul minții în competițiile desfășurate online, chiar dacă acestea nu au avut anvergura celorlalte.

Recent, Vlad a participat la Olimpiada Internațională Online de Lingvistică (o altă arie cuprinsă în pasiunile sale încă din perioada în care studia la gimnaziu), obținând și aici medalia de aur: ”Lingvistica este știința care studiază diverse lucruri despre o limbă: cum sună ea, cum a evoluat, cum se construiesc propozițiile ș.a.m.d. La o olimpiadă sau la alte concursuri de lingvistică organizate la nivel de liceu, una dintre cerințe, de exemplu, este să deduci proprietăți despre funcționarea unei limbi din puținele exemple care ți se dau. Sunt lucruri foarte interesante și variate, poți deduce cum anume au gândit oamenii formarea unei limbi”.

Foarte modest, Vlad a dorit să facă totuși o remarcă: ”Olimpiada la care am participat acum nu este acea Olimpiadă Internațională de Lingvistică echivalentă cu cele de la matematică, fizică sau alte științe, care reprezintă cel mai înalt nivel de competiție. Concursul la care am participat eu este tot un concurs internațional, dar nu este același lucru, neavând aceeași greutate. Această olimpiadă a avut loc întotdeauna online, spre deosebire de celelalte care se desfășoară fizic. Sunt curios să văd cum se va desfășura acum cealaltă olimpiadă, care va avea loc în luna iulie.

Participarea la această olimpiadă este una dintre cele mai vechi ținte ale mele. Dar pentru a ajunge acolo, mai am câțiva pași de parcurs. Mai există o competiție care va avea loc la sfârșitul lunii februarie, încă o etapă de selecție și apoi o alta de preselecție în luna mai. Acestea se vor desfășura online, cu supravegherea video și audio.

Se are în vedere faptul că la lingvistică, în general, este destul de dificil să te informezi din surse de pe internet sau din alte părți, pentru că nu vei găsi ceea ce este necesar pentru a rezolva subiectele. De exemplu, la această olimpiadă la care am participat, ni s-au prezentat înregistrări cu zece cuvinte pronunțate într-o limbă turcă fluierată care corespundeau unor zece cuvinte date într-o ordine aleatorie și ni s-a cerut să identificăm care cuvânt fluierat corespunde acestora”.

În perioada imediat următoare, pe Vlad îl așteaptă și alte provocări, așteptând cu mult interes să participe la viitoarele competiții de fizică, zona sa de excelență în care este olimpic național și internațional. ”Nu pot decât să sper că va avea loc și o olimpiadă de fizică. Este, sincer să fiu, olimpiada mea numărul 1, fiind materia la care mă dedic cel mai mult. Dar intenționez să particip și la olimpiade de matematică și de informatică și la concursurile de astronomie”, a adăugat tânărul liceean care, pe lângă plăcerea de a opera mental cu scheme deductive, găsește timp să se delecteze și la pian, un instrument pe care l-a studiat încă din copilărie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *