Olanda este noua campioană mondială la handbal feminin

handbal 2

Olanda a câștigat în premieră titlul mondial la handbal feminin, după succesul cu 30-29 în fața Spaniei, în marea finală de la Kumamoto. Ibericele au avut atacul în ultimele 21 de secunde, după time-out-ul lui Carlos Viver, dar Barbosa a irosit șansa victoriei. Mai mult, pivotul Hernandez a blocat repunerea mingii cu 6 secunde înainte de final și a fost taxată cu aruncare de la 7 metri. Lois Abbingh, fost jucătoare de la HCM Baia Mare, a marcat și a adus titlul mondial în Olanda.

Olanda și Spania a fost o finală pe care probabil nu a estimat-o nimeni la startul Campionatului Mondial din Japonia, dar cele două naționale și-au meritat locul în ultimul act al competiției. Cele două reprezentative au arătat la acest turneu final că iubesc atacul, iar faza ofensivă a reprezentat principala armă și cu această ocazie. Iar în cele 60 de minute a rezultat un adevărat spectacol.

Spania a început mai bine finala, cu 6-2 și 9-5, ibericele reușind să întrerupă permanent atacul Olandei. Ceva mai târziu, batavale au găsit însă soluția pentru jocul ceva mai atipic al defensivei Spaniei. Abbingh și Polman au dat drumul la „brațe”, iar Olanda a revenit, iar după ce a restabilit egalitatea la 9-9, a reușit să se desprindă până la pauză, 16-13.

La începutul părții secunde, selecționata lui Emmanule Mayonnade a reușit să ia un avans de 5 goluri, 21-16 (min. 39). Spania nu a cedat însă și condusă excepțional în luptă de Alicia Fernandez, centrul de la SCM Rm. Vâlcea, a reușit să revină. În minutul 59, cursa ibericelor de urmărire a dat roade, Marta Lopez, o altă handbalistă de la Vâlcea, reușind să egaleze la 29-29.

La acest rezultat, Olanda a început să se precipite și a pierdut mingea. Spania a venit în ultimele secunde în atac, batavele s-au temut mult de Barbosa, dar handbalista de la Nantes nu a reușit să marcheze, aruncând parcă puțin nepregătit la poartă. Imediat, a venit acea fază controversată, cu încercarea portarului Wester de a trimite mingea pe contraatac. Hernandez a blocat repunerea, Bonaventurile au judecat că pivotul a sărit din semicerc, astfel că au descalificat-o și au dictat 7 metri pentru Olanda. Abbingh a înscris cu siguranță și a declanșat fiesta în tabăra batavă.

După cinci finale consecutive la turneele majore (mari și mici), în cazul Olandei a venit și timpul pentru medalia de aur.

Estavana Polman a fost desemnată MVP-ul Mondialului. Centrul Olandei a marcat 9 goluri cu Rusia în semifinale și cu Spania în finală.

Superlativele Mondialului

  • MVP: Estavana Polman, Netherlands
  • Extremă stânga: Camilla Herrem, Norvegia
  • Inter stânga: Alexandrina Cabral Barbosa, Spania
  • Centru: Estavana Polman, Olanda
  • Inter dreapta: Anna Vyakhireva, Rusia
  • Extremă dreapta: Jovanka Radicevic, Muntenegru
  • Pivot: Linn Blohm, Suedia
  • Portar: Tess Wester, Olanda
  • Golgheter: Lois Abbingh, Olanda – 71 goluri

 

prosport


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns