Expoziţie comemorativă, la trei decenii de la Revoluţie. Vernisajul va avea loc mâine, la Timişoara

revolutie

La trei decenii de la Revoluția din 1989, Ministerul Culturii – prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș – și Universitatea de Vest din Timișoara, cu sprijinul “Goethe Institut” București și al Centrului Cultural German Timișoara, comemorează momentele esențiale ale istoriei noastre recente, printr-un demers special.

Este vorba despre o expoziție de fotografie, intitulată “30”, menită să surprindă momentele importante, dar și chipurile Revoluției române. Aceasta va reuni pe simezele din clădirea fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr. 5) patru proiecte având ca subiect ultimele zile ale Epocii de aur și oamenii care au construit istoria acelor vremuri.

Vernisajul va avea loc în 16 decembrie, începând cu ora 18. Un prim demers fotografic prezentat în cadrul proiectului “30” este dedicat în exclusivitate Timișoarei și zilelor în care orașul și oamenii săi au avut curajul să lupte singuri împotriva regimului totalitar.

Instantanee fotografice, dar și imagini filmate în acele zile tulburi, ajung (unele dintre ele în premieră) în fața privitorilor, semnate fiind de Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu și Valentin Șuta.

Proiectul “30” mai cuprinde și trei expoziții personale semnate de Dobrivoie Kerpenisan (“Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România”), Andrei Pandele (“Re:Vederea Revoluției”) și Cornel Brad (“Oameni.Putere.România.Revoluție”).

Dobrivoie Kerpenisan aduce pe simeze fotografii surprinse într-o mică localitate din apropierea Timișoarei, în săptămâna dinaintea Crăciunului din 1989. Tânărul fotograf a urmărit atunci mulțimea din satul său natal, a înregistrat pe peliculă revolta și anarhia, protestele de masă, jafurile, dar și imaginea a zeci de trupuri grav rănite,
în Timișoara. Demersul său fotografic este completat de unul multimedia. “Re-vederea Revoluției”, de Andrei Pandele, este un proiect cultural care aduce un elogiu protestatarilor anonimi din timpul Revoluției Române. Fotografiile, realizate în București, în zilele de 21-25 decembrie 1989, de Andrei Pandele, sunt dezvăluite în premieră
într-o rezoluție de excepție. Particularitatea imaginilor este oferită nu de numărul acestora sau de diferitele puncte-cheie în care au fost fotografiate, cât de bogăția lor în detalii. Expoziția “Oameni.Putere.România.Revoluție.” a artistului Cornel Brad reprezintă un demers artistic care, la 30 de ani de la Revoluția română din 1989, își propune a fi o meta-fotografie a acelui moment istoric. Realizată pentru reamintirea evenimentelor premergătoare, ale celor din timpul și celor ulterioare Revoluției române, la trei decenii distanță, expoziția conține o selecție de mai bine
de 40 de portrete ale unor personalități istorice relevante.

Expoziția poate fi vizitată până în 30 ianuarie 2020, zilnic, de marți până duminică, între orele 14 – 19, cu excepția intervalurilor 24 – 26 decembrie și 30 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020, când aceasta este închisă publicului. Intrarea este liberă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Expoziţie comemorativă, la trei decenii de la Revoluţie. Vernisajul va avea loc mâine, la Timişoara

  1. D-nii. : Dr. Octavian Anghel , Avocat Sofranca Dumitru , Executor Srin Prisecariu , Impegat Popescu si Ing. murgu dumitru din Comanesti , STIU cu cine putea fi skimbat Ceausescu DAR ,cred ca nu se cunosc.

Lasă un răspuns