Oficial: Montarea de centrale individuale de apartament nu va mai fi permisă în blocurile noi începând din ianuarie

Cluj: Centralele de apartament, interzise în blocurile noi cu mai mult de șase locuințe

Montarea de centrale individuale de apartament nu va mai fi permisă în blocurile noi începând cu luna ianuarie sau februarie, cel târziu, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Regula va fi montarea de centrale termice comune.

Ministrul Mediului a afirmat, într-un interviu pentru Digi 24, că lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.

Centrale doar la comun

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a afirmat Tanczos Barna.

El a spus că măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie 2022, dată de la care dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, a precizat ministrul Mediului.

Măsura vizează blocurile noi

În blocurile vechi, unde sunt montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora, conform lui Tanczos Barna: „Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”.

Ministrul Mediului a avansat încă de luna trecută ideea interzicerii centralelor de apartament în blocurile noi, el spunând atunci că atât ministerul, cât și administrațiile locale și cetățenii „trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.

HotNews.ro a stat de vorbă atunci, pe această temă, cu mai mulți primari, dezvoltatori imobiliari și activiști de mediu.

Primarii spun că este o idee bună și că o astfel de măsură va duce la reducerea poluării, însă foarte puține orașe pot realiza în acest moment extinderea rețelei de termoficare și conectarea de noi blocuri.

CITEȘTE ȘI: Sorin Cîmpeanu: Școlile au posibilitatea de a decide dacă fac sau nu cursuri pe 23 decembrie

Dezvoltatorii imobiliari afirmă că circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament. Construirea unor centrale de cvartal, în cogenerare, pentru ansamblurile rezidențiale mari, ar crește prețul pe apartament cu circa 10.000 de euro, mai susțin dezvoltatorii imobiliari, conform HotNews.ro.

Activiștii de mediu consideră că este o idee bună, însă fiecare nuanțează. Unii susțin că această măsură trebuie aplicată doar în orașele foarte poluate, alții că Ministerul Mediului trebuie să rezolve întâi alte probleme, cum ar fi încălzirea la sobă, unde de multe ori se ard mobilă sau alte deșeuri extrem de toxice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *