Ofertă coșcovită în zona de promenadă a Timișoarei

Dacă asupra conceptului de „zonă de promenadă” ne-a lămurit conducerea municipalității, cel puțin în privința circulației cu biciclete, trotinete și alte vehicule pe una ori două roți, total interzise prin centru, întrebările se nasc atunci când vine vorba despre oferta către turiști și alți pedeștri.

Apucând-o pe un traseu imaginar care ar include, să zicem, Piețele Sfântu Gheorghe și Libertății, cei care își ridică ochii de pe strălucitorul pavaj roșiatic și își potolesc extazul provocat de strălucirea stâlpilor de iluminat nou-nouți, din metal bine lustruit, au de-a face, aproape exclusiv, cu fațade coșcovite.

Turistul de aiurea, debarcat din vreun tramvai turistic în Piața Sfântu Gheorghe, nu poate să nu remarce cutiile pentru reglarea semafoarelor, proptite de-a dreptul în noroi, pe niște spații nedefinite – nici verzi, nici pavate.

Clădirea Agenției județene pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș o ghicești doar după steagurile de la poartă că-i instituție a statului, pentru că firmă nu mai are. Undeva, deasupra fostei librării Humanitas, o crăpătură zdravănă vestește dezastrul care-i paște pe locatari.

În rest, numai băncile comerciale de la parterul unor imobile s-au îngrijiit să-și vopsească fațada, dar doar pe porțiunile care le aparțin. O singură clădire a fost de curând reabilitată, iar în apropierea ei, casa în care s-a născut Josef Klapka dă semne de mare oboseală.

Trecând către Piața Libertății, turistul nostru are parte de un peisaj la fel de dezolant, cu atât mai trist cu cât aici există mai multe clădiri oficiale, Biblioteca Județeană, Facultatea de Muzică, Cercul Militar, Garnizoana fiind exemple clare.

Despre fosta Bancă Agrară, care găzduiește mai multe organizații, nu putem spune decât că, pe lângă „ridurile” lăsate de trecerea timpului, mai are și o ditamai firmă din plastic colorat pe fațadă, ceea ce nu o avantajează deloc. Despre dorința instituțiilor publice de a-și reabilita clădirile istorice din patrimoniu s-a vorbit mult, dar, practic, nu s-a întreprins nimic.

Cei care își imaginează că turistul oarecare va veni în Timișoara lui 2021, va face un tur surpeficial al piețelor din zona istorică și se va mulțumi cu câteva beri la terasele mai dichisite din centru s-ar putea să fie surprinși.

Nu doar vizitatorii, ci și localnicii se întreabă până unde pot merge indolența și, până la urmă, chiar bătaia de joc în privința patrimoniului arhitectural al Timișoarei.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Ofertă coșcovită în zona de promenadă a Timișoarei

  1. Tov. Vili (sau Poli 21, cum vă alintați pe aici), v-au mărit stăpânii tariful per postare de sunteți așa activ? Foamea-i mare, înțeleg. Vă aștept cu comentarii legate de articole, nu de persoanele care scriu și pe care nici măcar nu le cunoașteți. Dacă vă ține IQ-ul. În rest, poftă bună în continuare.

  2. In 1919 administrația romană a intrat într-un oraș al carui Corso era nou. Dacă tencuiala și spoiala de atunci nu mai rezista atunciasta nu trebuie sa ne mire, materialele au îmbătrânit. Dacă noi suntem mai deștepți și mai gospodari decât predecesorii noștri atunci hai Dorel sa trecem la treaba!

Lasă un răspuns